23948sdkhjf

Efter plastforbud: Plastix opmander og går i døgndrift

Det er ikke kun slut med vatpinde, sugerør og tallerkener efter EU-forbuddet mod engangsplast.

Udtjente eller defekte fiskenet og gammelt trawl er nemlig også omfattet.

Fiskere må ikke længere skaffe sig af med deres fiskegarn ved at smide det ud over rælingen på båden.

Og det betyder, at virksomheden Plastix i Lemvig, som omdanner plastikaffald fra fiskeindustrien til råplastik, får travlt.

- Vi har ventet på, det ville ske. Det er kæmpestort for virksomheden, siger direktør Hans Axel Kristensen til DR P4 Midt & Vest.

- I den meget nære fremtid skal vi opmande med yderligere otte til ti mand, og så skal vi op i en 24-timers drift.

Lovændringen betyder, at virksomheden, som er en af de eneste af sin slags i verden, vil få indleveret endnu mere plastik, som skal omdannes.

- Affaldstrømmene finder helt naturligt sin vej til Plastix, fordi vi nu er i et tættere samarbejde med producenterne, siger Hans Axel Kristensen.

Fiskerne i området er dog i forvejen gode til at samle gamle net og trawl sammen, når de er ude at fiske. Det fortæller fiskeskipper Tamme Bolt til DR P4 Midt og Vest.

- Vi har taget det med hjem gennem mange år. Tidligere var vi ikke så flinke til det, men gennem de seneste 10-15 år har vi taget det hele, siger han.

På grund af EU-forbuddet er der meget, som tyder på, at netop den arbejdsbyrde kan blive mindre i fremtiden. Men lige nu er der stadig gammelt plastikaffald i havet, som skal samles sammen.

- Meget af det plastikaffald, vi finder, er 15-20 år gammelt, så det er vores forfædre, der ikke har været gode til at rydde op efter sig selv, siger Tamme Bolt.

Hans Axel Kristensen ser store muligheder i EU-direktivet såvel som i virksomhedens og nærområdets fremtidige kamp for klimaet.

- Vestjylland er Danmarks grønne omstillings 'Silicon Valley', siger han og uddyber:

- Vi har vindmøllerne, vi har spændende initiativer med et nyt klimatorium, vi har ambitiøse grønne kommuner.

EU-direktivet forventes implementeret i 2021.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094