23948sdkhjf

Teknologisk Institut jager mikroplast fra industrirenseri

Mikroskopiske plastpartikler fra skosåler og bildæk er noget af det, vi danskere dagligt tørrer af i de måtter, der ligger i virksomheder og offentlige institutioner. Og når måtterne vaskes, skylles mikroplasten ud med spildevandet.

- Siden maj 2018 har Teknologisk Institut løbende indhentet spildevandprøver hos os, som de har analyseret og målt på. Og deres vurdering ud fra de foreløbige forsøg er, at mere end 80 procent af mikroplasten vil kunne tilbageholdes på vores vaskeri ved hjælp af innovative filtreringsmetoder, siger Louise Elver, der er CSR-chef hos Berendsen Danmark.Derfor er Teknologisk Institut nu ved at undersøge, om mikroplasten kan opfanges tidligere af en båndfiltermaskine, der i denne uge ankom til Berendsens måttevaskeri i Karup.

Berendsen Textil Service har 20 renserier landet over og renser blandt andet måtter for virksomheder landet over.

Nyt maskineri
Nu har vaskeri-virksomheden fået nyt hardware, der måske kan komme alt mikroplasten til livs.

- Sidst i februar er vi gået ind i projektets fase 2, hvor en stor båndfiltermaskine er ankommet til vores vaskeri, som skal give os endelig afklaring på, om vi med dén kan lykkes med at fjerne mikroplasten, før den ender i spildevandet – det forventer vi at have svar på sidst på året, siger Louise Elver.

Berendsens 5-års mål er at opsamle al mikroplast fra deres landsdækkende vaskerier

På industrivaskeriet i Karup vaskes der hver dag omkring 50 ton måtter fra landets virksomheder og offentlige institutioner.

Mikroplast i det danske miljø

  • De danske rensningsanlæg opsamler 80-99 procent af alt mikroplast i landets spildevand, så det ikke ledes direkte ud i vandmiljøet.
  • I Danmark produceres årligt ca. 750.000 ton slam af de affaldsrester, der kommer fra spildevandet – og størstedelen af slammet bruges som gødning, da det indeholder næringsstoffer for afgrøder.
  • Det betyder, at en stor del af den mikroplast, rensningsanlæggene opsamler, sprøjtes efterfølgende ud på markerne, hvor det alligevel spredes til vores danske natur.
  • Det eneste, forskerne ved med sikkerhed om, hvor skadelig mikroplasten er for vores sundhed, dyreliv og miljø – det er, at man ikke ved nok med sikkerhed. Og de mikroskopiske mikroplastpartikler på ned til en tusindedel millimeter er svære at måle.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063