Thy’sk havplastprojekt får kommunal opbakning
Genanvendelsesprojektet Strandet i Thy har i godt et år indsamlet plast fra den danske vestkyst og forsøgt at skabe nye elementer ud af affaldet.
Nu har Thisted Kommune koblet sig på projektet og skal fremover levere en del af de godt 30 tons affald, som kommunens ansatte hvert år indsamler langs kysten, til start-up- virksomheden i Vorupør.
Herfra skal plasten have nyt liv som nye produkter.
- I dag sender vi affaldet, heriblandt plastaffaldet, til forbrænding, men det er kun logisk, at vi i kommunen arbejder for, at dele af det affald vi indsamler genanvendes, i dette tilfælde fiskekasser som Strandet kan bruge i deres produktion, siger politiker Kristian Tilsted i Thisted Kommune og kommunens repræsentant i KIMO Danmark.
Samarbejdet glæder også Julie Müller, der er stifter af Strandet-projektet.
- Vi har fundet ud af, at man sagtens kan lave produkter ud af den havplast som er af bedste kvalitet. Derfor er vi super glade for, at Thisted Kommune bakker vores arbejde op, og er med på, at det som kan genanvendes skal genanvendes, siger Julie Müller, stifter af Strandet.
Penge til mere indsamling
Salget af de produkter Strandet laver, skal blandt andet gå til at fjerne endnu mere havplast langs Vestkysten. Men for begge parter er det helt centralt, at plast skal håndteres bedre så det slet ikke ender i naturen.
- Samarbejdet mellem Kommunen og Strandet viser, at løsninger for cirkulær økonomi ofte findes, når der tænkes lidt ud af boksen og myndigheder og private virksomheder samarbejder, siger Julie Müller.
Strandet har siden stiftelsen i marts 2018 forsket i, hvilke produkter, der kan holde til at blive støbt af genanvendt og granuleret havplast. Det første produkt fra deres hånd er en bølgeformet nøglering.