23948sdkhjf

De styrer fabrikken med data

Bogense Plast trækker data ud af maskinerne. Det hjælper med fejlfinding, og driftsfolkene kan altid se, hvor langt hver ordre er kommet

Bogense Plast har over de seneste 10 år arbejdet målrettet med at bruge data fra maskinerne.

Når virksomheden oplever fejl på en maskine, så har den et sæt af data, som kan pege på, hvor fejlen er gemt.

Det skriver Magasinet Plast.

Når planlæggerne på driftskontoret beslutter at lægge en ny ordre ud til en maskine, så popper den også øjeblikkeligt op hos operatøren ved maskinen.

- I løbet af 2019 får medarbejderne en app på deres mobiltelefoner, hvor de kan få alle oplysninger om deres maskiner og ordrer. De kan også angive fejlårsager på telefonen, fortæller fabrikschef Anja Drewsen.

Elektroniske ordrer
Når firmaet får nye ordrer, sker det direkte via EDI, Electronic Data Interchange. Ordren fra kunden går direkte ind i Bogense Plasts interne system. Sælgerne skal blot trykke på en knap, så er ordren bekræftet til kunden.

- De store kunder efterspørger EDI. Det er en kæmpe fordel for dem. Vi kører omkring 80 pct. af vores ordrer gennem EDI nu, siger Anja Drewsen.

Bogense Plast er på mange måder nået rigtigt langt med det, man kalder Industri 4.0. Det er sket uden de store armbevægelser.

- Vi begyndte at samle data fra maskinerne for 10 år siden, konstaterer Anja Drewsen.

Data fra 50 maskiner
Dataopsamlingen omfatter nu alle de omkring 50 sprøjtestøbemaskiner. Maskinerne har hver en kommunikationsboks, som blandt andet sender besked til driftskontoret om, hvor mange plastemner maskinen har produceret. Så driftskontoret er hele tiden opdateret med, hvor langt produktionen er nået.

- Vores systemer giver et overblik. De viser, om maskinerne præsterer inden for de planlagte tider og det planlagte output, og de giver informationer om fejl og stop. Det giver os mulighed for at sætte meget målrettet ind med øjeblikkelig udbedring af fejl og med langsigtet optimering, siger Anja Drewsen.

- Vi arbejder i øjeblikket med muligheden for at kunne overføre flere data direkte fra maskinen til vores MES-system. Det vil give os et endnu bedre datagrundlag for analyser, siger hun.

Systemer integrerede
Anja Drewsen har været primus motor i opbygningen af først MES-softwaren Barco, siden ERP-softwaren Dynamics AX, og senest EDI, Electronic Data Interchange. Ikke nok med det. De forskellige systemer kommunikerer også med hinanden.

- MES og ERP er integrerede. Distribution af råvarer er også integreret med Barco, så vi hele tiden har styr på, hvor og hvor meget råvare, der skal tilføres de forskellige lokationer og centraltørrere, siger Anja Drewsen.

Systemet giver hele tiden overblik over, hvor langt hver enkel produktion er kommet.

- Vi kan fortælle vores kunder præcis, hvor langt deres ordrer er kommet, og hvor færdigvarerne er henne. Det kan være vigtigt i en kritisk situation, siger Anja Drewsen.

Det giver også mulighed for at udpege fejlårsager.

- Ved stop kan operatørerne angive en årsag til stoppet, og dermed får vi et bedre overblik. Så vi er gået fra at tro til at vide på det område, siger Anja Drewsen.

IT-systemer laver arbejdet
For teknisk direktør Per Grunddal Jørgensen er IT-systemerne også et spørgsmål om ikke udbygge administrationen unødigt.

- Vi vil gerne have IT-systemerne til at lave meget af det rutinemæssige arbejde, så vi ikke skal bruge tid på det. Vi vil gerne vokse i produktion uden at skulle ansætte flere i administrationen, siger han.

Det er samtidig vigtigt, at have styr på data, når man betjener en række store, danske globale selskaber.

- Vi indgår i en global værdikæde. Der er det vigtigt, at vi kan levere data fra vores produktion helt ned til den enkelte batch, hvordan produktionen har kørt. Vi kan bidrage med valide data, siger han.

På lageret kører medarbejderne rundt med trucks, hvor der er monteret en Ipad på hver, som fortæller, hvor den enkelte papkasse med plastvarer skal hentes. Det giver mulighed for at have et "kaoslager", altså et lager uden faste pladser til bestemte varer.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094