23948sdkhjf

Debat: Regeringens plaststrategi er uholdbar

Virksomheder skal kompenseres for sortering, lyder ønsket fra dagens debattør.

Af: Palle Bo Schmidt, medejer af og salgschef i Toptryk Grafisk.

I den danske debat omkring plastik, forsvares vores store forbrug ofte med, at vi i Danmark også er gode til at genbruge plastikken.

Et sådant argument bør dog tages med et gran salt, da alt plastmateriale, der anvendes til fødevarer, ikke kan genbruges og ender direkte på forbrændingen, hvilket har en meget negativ indflydelse på vores CO2-regnskab.

Som et forsøg på at komme plastforureningen til livs, har regeringen med miljøminister Jakob Ellemann-Jensen i spidsen netop fremlagt sin plastikhandlingsplan med titlen Plastik uden spild.

I rapporten fremgår det, at vi i Danmark ikke kan undvære plastik, men at vi i fremtiden skal bruge det med mere omtanke og bruge det igen og igen. Men plastik er ikke bare plastik. Der findes et hav af forskellige typer, hvilket komplicerer genanvendelsen, og der mangler både viden og teknologiske løsninger.

Toptryk Grafisk er en Svanemærket og miljøbevidst virksomhed, og vi gør, hvad vi kan for at genbruge så meget som overhovedet muligt. At kildesortere sit plastaffald er dog både tids- og ressourcekrævende for virksomheder som os, og hvis målet om mere genanvendelse skal nås, kræver det en korrekt sortering, så plastikken rent faktisk kan genbruges.

Det er altså virksomhederne, der så at sige står med den ”tunge byrde”, hvorfor regeringen bør tage teten og gå forrest ved at tilbyde økonomisk støtte til virksomhederne.

Det kunne for eksempel være til ny teknologi, der gør sorteringen nemmere, og rent faktisk gør det muligt at sortere på en måde, så plastaffaldet kan anvendes som råmateriale i nye plastprodukter.  

Alle bør tage del
Virksomheder er i dag selv ansvarlige for kildesortering og for herefter at håndtere affaldet og betale de udgifter, der følger med. Men hvordan kan vi være sikre på, at den enkelte virksomhed håndterer sit affald på en miljømæssig forsvarlig måde?

Skal der ske en mærkbar forskel på området, må vi gøre en helhjertet indsats. Det betyder, at alle virksomheder skal tage aktiv del i plastsorteringen, og netop derfor er det vigtigt, at regeringen går forrest og viser flaget gennem økonomisk støtte som en indikation på, at de tror på plastsortering og spår den gode fremtidsudsigter.

På den måde sikrer man også, at både store og små virksomheder kommer med i kampen om at genanvende sit plastaffald. Hvis ikke, tror jeg godt, vi kan skyde en hvid pil efter visionen om et mere cirkulært plastforbrug.

Én ting er i hvert fald sikker: Vi kan og må ikke længere lukke øjnene for de store miljømæssige konsekvenser, vores enorme plastforbrug har. Vi er nødt til at trække i håndbremsen og ændre mindset og tankegang, så vi bliver mere bevidste om at genbruge vores plastik og få det tilbage i systemet til genanvendelse.

Hvis alle blot gør en lille indsats på området og ændrer forbrugsvaner, håber jeg, at det kan føre store forandringer med sig. Men hvornår? Det svar mangler jeg stadig i regeringens handlingsplan. 

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078