Danmark storsviner med plastik
Danmark er et af de lande i Europa, der smider mest plastik ud per indbygger. Til gengæld er vi et af de lande, der er dårligst til at genbruge det. For her til lands foretrækker vi at brænde plastik – som dybest set er olie i fast form – af i store forbrændingsanlæg.
Det skriver Politiken torsdag.
Ud over at være dårligt for både klima og miljø er det en elendig investering, fremgår det af en rapport fra Innovationsfonden og konsulenthuset McKinsey, der offentliggøres torsdag på en konference i København.
Her vurderes det, at hvis Danmark kan sænke sin plastikimport ved at satse på mere genbrug, kan det give en årlig kontant gevinst på mindst 1,6 milliarder kroner.
- Danske selskaber og forbrugere går lige nu glip af et potentiale på 1,4 milliarder kroner ved at importere nyproduceret plastik i stedet for at genbruge plastik, der er allerede er i landet«, hedder det i rapporten.
- Yderligere omtrent 200 millioner kroner kan spares på at eksportere plastikaffald til genbrug, står der.
Genanvendelse skaber jobs
Dertil kommer, at hvis vi holdt op med at futte plastik af i forbrændingsanlæg og satte os for at genbruge det, ville det næsten med sikkerhed skabe mere innovation inden for genbrug.
Og, som det hedder i rapporten: »Genbrugsindustrien skaber flere højindkomstjobs end lossepladser eller affaldsforbrænding«.
Desuden kan grønne satsninger bruges i andre lande – noget, vindmølleindustrien er det bedste eksempel på – så der er et stort eksportpotentiale.
Virkeligheden er, at Danmark på plastikområdet mere ligner et storforbrugende skovsvin end en grøn entusiast.
I 2016 producerede hver eneste dansker 800 kilo affald – nok til at sætte Danmark på en suveræn førsteplads i Europa. Ser man kun på plastikemballage, ligger vi med en sjetteplads en anelse bedre.
For eksempel bliver der bare på sommerens musikfestivaler brugt 5 millioner engangskrus i plastik. Det giver alene 50.000 tons plastikaffald.
Fakta om håndtering af plastaffald i Danmark * 57 procent af det bliver brændt af for at lave varme og elektricitet. * 2 procent ender i nedgravede affaldsdepoter. * 13 procent - svarende til 46.000 ton - genanvender vi selv. * 28 procent - svarende til 97.000 ton - eksporterer vi til genanvendelse. Primært eksporteres til Tyskland. * Det bringer Danmark på en 23. plads ud af 30 europæiske lande, når der ses på, hvor stor en andel af plastikaffaldet, der genanvendes. Kilde: Innovationsrådet, McKinsey |