23948sdkhjf

Tyske maskiner i Danmarks nye pantfabrik

Dansk Retursystem har netop skrevet kontrakt med den tyske virksomhed Stadler om at levere maskiner til Dansk Retursystems nye fabrik, der er ved at blive bygget i Høje Taastrup.

Stadler er en stor, tysk virksomhed med 225 års erfaring, som leverer fabrikker til hele verden. Aftalen med Dansk Retursystem blev lavet, efter Stadler vandt EU-udbuddet om at levere maskiner til den nye fabrik.

- Vores erfaring med genanvendelse af emballager kombineret med Stadlers store erfaring med at bygge fabrikker betyder, at vi får en fuldautomatiseret og højteknologisk fabrik, der sikrer en endnu mere effektiv genanvendelse af engangsemballager til gavn for miljøet og klimaet, siger administrerende i Dansk Retursystem direktør Lars Krejberg Petersen.

Komprimeret emballage
De tyske maskiner skal installeres i den del af fabrikken, der skal håndtere den såkaldte komprimerede emballage. Det vil sige dåser og flasker, der bliver mast sammen i butikkerne og leveret i baller til Dansk Retursystem.

Den komprimerede emballage udgør omkring 80 procent af alle indleverede pantenheder til Dansk Retursystem.

Laver energiforbrug
Energiforbruget pr. genanvendt flaske eller dåse bliver lavere på den nye fabrik. Dels er maskinerne mere effektive, og dels er der i designet af fabrikken tænkt i at bygge i højden, så man udnytter tyngdekraften og derved får et bedre flow og sparer energi, når flasker og dåser skal sorteres.

De nye maskiner giver også en højere kvalitet af materialerne, når de skal sendes videre til genanvendelse.

- I sidste ende får vi et bedre slutprodukt. De baller, dåserne og flaskerne presses sammen i, bliver mere ensartede både hvad angår størrelse og vægt. Og samtidig bliver slutproduktet renere, hvilket giver en højere pris, når vi sælger til oparbejdning. Det er alt sammen skridt på vejen til målet om 100 procent cirkulær økonomi, siger direktør Lars Krejberg Petersen.

Byggeriet af den nye fabrik er gået i gang i august måned, og fabrikken vil blive taget i brug i etaper med start i andet halvår af 2019.

Fakta:

  • Omtrent 80 procent af alle tomme dåser og flasker med pant bliver komprimeret, dvs. mast, i flaskeautomaterne i supermarkederne.
  • Det sker for at spare plads og for at kunne transportere flere emballager ad gangen. De resterende 20 procent bliver komprimeret på fabrikken, efter de er talt op.
  • Det er eksempelvis flasker og dåser, som kommer fra restauranter og mindre butikker.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093