23948sdkhjf

EU vil lave forbud: Plast-Danmark i venteposition

Engangsplast skal forbydes, og plastproducenterne skal i høj grad stilles økonomisk til ansvar for den plast, der produceres og potentielt ender i naturen.
Det mener Europa-Parlamentet, der for et par uger siden stemte ja til et direktivforslag fra EU-Kommissionen. Direktivet indeholder en række restriktioner, der efter alt at dømme også rammer den danske plastbranche.

Et af forslagene er indførelse af et producentansvar - læs: afgift - på forskellige typer af plastemballage, mens engangsservice helt bør forbydes, ifølge direktivet.
Danmark bakker op. Miljøminister Jakob Ellemann-Jensen siger således:
- Det er et godt forslag, og regeringen støtter samlet set Kommissionens vigtige skridt mod at bekæmpe plastikforurening i Europa. Engangsplastikprodukter genanvendes sjældent og ender alt for ofte i naturen, siger han.

Afgørelse inden nytår
Forhandlingerne fortsætter de kommende måneder, og imens holder de plastbearbejdende virksomheder vejret.
Enkelte er dog gået i offensiven for at stille spørgsmålstegn ved nogle af de tal, EU-Kommissionen lægger til grundlag for direktivet. Formanden for EPS-branchen under Plastindustrien, Henrik Vasylyeva, siger:
- Europa-Parlamentet har blandt andet sagt ja til et forslag, der indebærer et forbud af fødevare- og drikkebeholdere i EPS (ekspanderet polystyren, også kendt som flamingo -red.), angiveligt fordi en undersøgelse, der er udarbejdet forud for forhandlingerne, viser, at EPS udgør op mod 31 procent af det materiale, der findes på europæiske strande. Hvis det er sandt, er der tale om så store mængder, at de bør indsamles og genbruges. Men vi tvivler på tallene, blandt andet fordi polystyren og ikke ekspanderet polystyren er nævnt i undersøgelsen - og i øvrigt blandet sammen med en række andre plasttyper. Derfor forstår vi ikke et specifikt forbud mod EPS som fødevareemballage, siger Henrik Vasylyeva, der også er adm. direktør i Sundolitt A/S.

Hvordan vil sådan et forbud ramme jeres medlemmer?
- Jeg tvivler på, at det vil ramme særligt hårdt. Vi har i Danmark ikke så stor tradition for hverken at producere eller bruge ret megen engangsemballage af EPS, siger Henrik Vasylyeva, der ikke umiddelbart kender danske kolleger, der vil blive ramt voldsomt af et forbud.
- Det ændrer dog ikke på, at vi finder det specifikke forbud af EPS-emballage som uholdbart og unfair. Vi får ingen steder dokumentation for, at alternativerne til EPS er mindre skadelige for vores natur, siger Henrik Vasylyeva.

RPC Superfos i venteposition
RPC Superfos er én af de danske virksomheder, der holder skarpt øje med de forandringer, der er på vej. Kommunikationsansvarlig for bæredygtighed, Janni Langkjær Pedersen, siger, at da direktivet endnu ikke er færdigbehandlet, kan RPC Superfos endnu ikke konkret sige, præcis hvilken effekt det vil have på EPR (Extended Producer Responsibility) i de lande, hvor virksomheden er repræsenteret.
- Men vi forholder os som organisation både til forskellige mulige udfald og til de konkrete initiativer, der allerede nu tages. Som eksempelvis den nyligt fremsatte afgift på plast i UK ...
- Generelt håber vi naturligvis, at retningslinjerne udformes, så de rent faktisk har den effekt, vi ønsker for vores samfund. Samtidig arbejder vi allerede aktivt og innovativt med vores bidrag til en bæredygtig, cirkulær økonomi på flere forskellige måder. Eksempelvis i produktudvikling og produktion, siger hun.

Både gode og mindre gode ændringer
Thomas Drustrup, direktør for Plastindustrien, mener, at der både er gode og mindre gode ændringer på vej.
- Det er godt, at EU sætter en agenda på området, da der ikke er tvivl om, at alt for meget plast ender i havet, f.eks. som en konsekvens af manglende affaldshåndtering, dårlig forbrugeradfærd og/eller et uhensigtsmæssigt produktdesign. Der er ingen tvivl om, at der er plads til en klar forbedring, siger Thomas Drustrup.

Han advarer dog imod et decideret forbud mod specifikke plastprodukter:
- Det er vores klare opfordring, at man meget grundigt skal undersøge, hvorvidt der reelt findes miljømæssigt bedre alternativer til de plastprodukter, som står til at blive forbudt.
De danske myndigheder er ved at analysere mængden af EPS i de danske farvande, og de resultater er relevante at afvente, mener Plastindustrien.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.116