Danmark bøvler med dispensation til plastiklåg
EU har skærpet kravene til engangsprodukter i plast, og kommer blandt andet til at udfase sugerør, ballonpinde, engangsservice med mere.
Men derudover vil EU også lave om på design af nogle plastprodukter for at sikre, at dele af produkterne ikke havner i naturen.
Det kan betyde, at danske emballager til drikkevarer fremover vil blivet designet med et låg, der er hæftet på beholderen.
Intet medhold
Miljø- og Fødevareministeren har ellers forsøgt at få Danmark undtaget fra den regel med argumentet om, at der i Danmark er en høj returprocent på pantemballage, og at 90 procent af det indleverede emballage kommer tilbage med låget på, skriver Ingeniøren.
Desuden står pantsystemet til at blive udvidet fra 2020 med den forventning, at endnu flere låg vil komme retur.
Erhvervsorganisationen Landbrug og Fødevare nåede også at udtrykke utilfredshed med en eventuel designændring af mælkekartonen til en version med fastspændt plastlåg. De henviste til, at mælken oftest indtages inden for hjemmets fire vægge, og at lågene derfor sjældent havner i naturen.
Men Danmark med Jakob Ellemann-Jensen har altså ikke fået støtte i deres argumentation af den ansvarlige komite i EU.
- Rådet er enigt med Kommissionens forslag om at designe drikkevarer til engangsbrug, så deres låg og hætter forbliver fastgjort til flasken. I den forbindelse specificerer Rådet, at flasker af glas eller metal ikke er omfattet af dette direktiv, men at det gælder for plastflasker og sammensatte drikkevareemballager, skriver Rådet for den Europæiske Union i en pressemeddelelse ifølge ing.dk.
Nu skal det Europæiske Råd forhandle endeligt med Europaparlamenterne om den endelige udformning af plastdirektivet. Det mødes forventes afholdt i december. De første regler forventes at træde i kraft i 2021.