23948sdkhjf

Udtjente fiskenet giver smør på brødet

Plastix i Lemvig har genanvender maritim plast - i dag er der 29 ansatte

Plastix er en af landets førende virksomheder, når det kommer til genanvendelse af maritimt plastaffald.

Administrerende direktør Hans Axel Kristensen understreger, at plast er en kompleks størrelse, og at man negligerer problemet, hvis man tror, at alt affald kan omdannes til værdi.

- Affald er ikke guld! Og plast er mange forskellige ting; fiber, folie, blød og hård plast. På globalt plan skal man være bedre til at definere, hvornår noget plast er genanvendeligt, og hvornår det ikke er genanvendeligt. Der er mange forskellige slags plasttyper, og det er en kompliceret proces at genbruge plast, siger Hans Axel Kristensen.

29 medarbejdere i dag
Plastix er etableret i 2012, ligger i Lemvig og har i dag 29 medarbejdere. Det er Plastix’ ambition at skabe en bæredygtig forretningsmodel ved at genanvende maritimt affald, oparbejde det og videresælge det som en plastråvare i form af granulat, som så kan genanvendes til plastproduktion.

Lemvig-virksomheden har store ambitioner. Hos Plastix er man meget optaget af især FN’s verdensmål nummer 14 og 17, der handler om livet i havet og partnerskaber for handling. Som en virksomhed, der arbejder med bæredygtige løsninger gennem innovativ mekanisk bearbejdning, oplever Plastix en stigende opmærksomhed både fra lokalt og globalt hold.

- Vi mærker den øgede efterspørgsel efter genanvendte plastråvarer, "Grøn Plast" kalder vi det, og vi modtager i dag plastaffald fra så fjerne egne af verden som blandt andet Alaska og Sydafrika, siger Hans Axel Kristensen.

Hos Plastix har man siden starten for mere end fem år siden investeret store summer i et mekanisk anlæg, der er specialiseret i at gøre maritimt plastaffald - altså den plast der stammer fra reb, fiskenet og trawl - værdifuldt. Man har kapacitet til at håndtere 10-12.000 ton plastaffald årligt, med en planlagt udvidelse op til 30.000 ton årligt.

Processen består i, at virksomhedens anlæg modtager, grov- og finsorterer i én enkelt plasttype, neddeler, vasker, separerer, renser, tørrer og slutteligt ekstruderer det maritime affald. Dermed kan det atter indgå i værdikæden som en grøn plastråvare.

Alle faser renser plastaffaldet, så det slutteligt opnår en renlighed og kvalitet så tæt på 100 procent som muligt. Ved at genanvende den forbrugte plast, mindsker man behovet for nyfremstillet plast. Virksomheden estimerer, at det samlet reducerer CO2-udslippet med 82 procent.

Opråb til politikere
Det er forarbejdningskrævende både at rengøre og fremstille plast. Derfor kræver det store investeringer at få plast tilbage ind i produktionscykluserne.

Ifølge Hans Axel Kristensen er der behov for bedre politiske rammevilkår, der kan booste markedsmulighederne for genbrugsplast. Han mener, at grøn plast rummer potentialet til at blive Danmarks næste store væksteventyr, men efterlyser politiske visioner med sammenhængende planer.

- I Europa anslås det, at der skal investeres i omegnen af 10 mia. euro i recyclinganlæg i de kommende år for at nå op på EU’s mål om plastgenanvendelse i 2030. Der er derfor store vækstmuligheder for danske virksomheder og underleverandører i at komme ind på det "grønne plastområde". Skal Danmark indtage en førerposition, som minder om den, vi har på vindmølleområdet, kræver det modige og fremsynede danske politikere, der tør satse, siger Hans Axel Kristensen.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078