23948sdkhjf

Opper standarden for 3D-printet plast

Forskere fra DTU forsøger at få bedre produkter ud af 3D-printere

Seniorforsker David Bue Pedersen er en af de danskere, der ved mest om 3D-print eller Additive Manufacturing, som forskningsområdet betegnes.

Han har stået i spidsen for DTU’s forskning på dette område gennem de sidste 10 år. I løbet af den tid er forskningsfeltet blevet udvidet betragteligt og omfatter i dag en række forskellige tilgange, der alle har til formål at optimere teknologien.

Forskerne har fokus på både 3D-print i plast og i metal. I forhold til print af plastelementer, fotopolymerisering, arbejder forskerne med udvikling af en printer, der har en opløsning, som er fire gange bedre end den, markedets eksisterende printere har.

- En bedre kvalitet gør os i stand til at arbejde med overfladerne af det printede plastikmateriale, der med de nuværende printere bliver glatte og fine, men uden mulighed for en høj detaljeringsgrad. Med vores høje printopløsning kan vi tilføje overfladen en struktur og gøre den funktionel. Det kan eksempelvis være at tilføje et hologram, som vi kender det fra kreditkort, siger David Bue Pedersen.

- Et sådant hologram printet på produktet kan udgøre dets unikke ID, eksempelvis en QR-kode, der fortæller om produktets tilblivelse og andre væsentlige egenskaber.

En anden mulighed er at tilføje det 3D-printede emne en vand- og smudsafvisende overflade, hvor dråber og snavs preller af, inspireret af overfladestrukturen på en lotusblomst. Det er oplagt som anvendelse til blandt andet de små custom-fit høreapparater, der er placeret helt inde i øregangen, og som printes til den enkelte bruger.

Hurtigere, bedre og billigere proces
DTU er blandt de få europæiske universiteter, der forsker i processen bag 3D-print i metal. Det kræver kompetencer inden for mange forskellige områder, eksempelvis konstruktion, fysik, kemi og procesteknologi at kunne udvikle bedre, hurtigere og mere kosteffektive processer end i de eksisterende printere. De kompetencer er alle til stede i DTU’s forskningsgruppe.

- I dag køber virksomheder en 3D-printer, der ligesom en fotokopimaskine på forhånd er indstillet til at kunne printe i for eksempel tre forskellige kvaliteter. Det vil vi gerne udfordre og udvikler derfor vores egen metal 3D-printer, der vil kunne presse industriens state-of-the-art, siger David Bue Pedersen.

Blandt et af de nyeste tiltag på DTU er en 3D-printer til stor skala, hvor elementer på et par meter kan printes. Den er endnu ikke helt udviklet, men vil på sigt kunne bidrage til at bringe 3D-print ud til eksempelvis producenter af vindmøller og containerskibe.

Erfaringer med brug af 3D print
Hvor virksomhederne bare for få år siden var tøvende over for at implementere 3D-print, anvendes teknologien nu af både små og mellemstore virksomheder.

På det kommende High Tech Summit, der afholdes på DTU den 10. og 11. oktober, holder en række repræsentanter fra store og små virksomheder oplæg og deler deres konkrete erfaringer og visioner for anvendelse af 3D-print.

- Det er både virksomheder, der har arbejdet med 3D-print siden de første spæde skridt i 1990’erne, og virksomheder, der er i gang med at bygge en forretning op omkring at levere 3D-printere og tilhørende services, siger David Bue Pedersen.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109