Dansk designfirma laver verdens første stol af havaffald
- Vi synes selv, det er ret cool. Jeg kan blive helt høj af tanken om, hvordan vi kan være med til at påvirke branchen med den her stol.
Sådan lyder det fra Henrik Holm, medstifter af designvirksomheden Wehlers, der sætter en ære cirkulær økonomi og produktion af bæredygtige møbler.
Kommentaren kommer som reaktion på, at virksomheden nu lancerer sin første stol produceret i plastikaffald fra havet. Og den er ikke blot den første af sin slags på markedet i Danmark - men den første i verden.
Samarbejde med erfarne kræfter
Den nye stol går under navnet ”Rum”, der en forkortelse for Re Used Materials for netop at understrege stolens bæredygtige produktion.
Og det navn har den fået med god grund. Størstedelen af stolens bestanddele hentes nemlig fra havet ved Lemvig på Vestkysten, hvor også leverandøren af plastikken, Plastix, holder til.
Også erfarne kræfter fra Letbæk Plast har været med til at gøre den nye stol til virkelighed. Letbæk Plast har mange års erfaring med genanvendelig plast i rør, kabler og brønddæksler, og virksomheden har derfor stået som ansvarlig for test af stolene, så de ikke afgiver skadelige stoffer eller lignende.
- Det er et stærkt, professionelt hold, der er samlet om opgaven. Men det, der virkelig bringer os sammen, er ønsket om at gøre noget anderledes, siger Henrik Holm, der selv har arbejdet med produktion af møbler siden 1998.
Ikke alene plastvirksomhederne er blandt de professionelle kræfter i samarbejdet om den nye stol fra Wehlers. Bag designet af stolen står C.F Møller Design – folkene bag et af landet største arkitektfirmaer. De har skudt en million i projektet, så stolen kan blive en realitet og løfte fanen højt for bæredygtigt design.
En dråbe i havet?
Selvom Henrik Holm drømmer, at stolen af havaffald kan være mere end blot en dråbe i havet i jagten på bæredygtig produktion, er der lang vej fra at producere en enkelt stol af havplast til at gøre en egentlig indvirkning på miljøet.
En Rum-stol indeholder cirka 1,5 kilo havplast foruden ben af genbrugsstål. Til sammenligning ender der cirka 26 millioner ton plastik i havet hvert år. Alligevel tror manden bag stolen, at produktionen kan gøre en forskel for verdenshavene:
- Hvor stor en indvirkning, vi kan gøre på miljøet, afhænger jo af, hvor mange stole vi sælger. Hvis vi kun sælger fire på et år, har det selvfølgelig ikke den store betydning. Men vi tror på, at vi kan sælge meget mere, siger Henrik Holm.
Den tiltro til sit eget arbejde bygger ikke bare på gisninger. Flere af landets største virksomheder har allerede vist stor interesse for stolen – og det samme gælder flere aktører uden for landets grænser. Med de henvendelser, som virksomheden har fået indtil nu, tror han på et stort marked både til private og til kontraktmarkedet.
Mere i vente
Kunderne må dog vente lidt endnu, før de kan få fingrene i den nye stol. De sidste prototyper af Rum-stolen bliver lige nu testet, så den færdige stol kan være klar umiddelbart før jul.
Wehlers har desuden planer om, at også andre møbler fra designfirmaet skal produceres af havplast. Hidtil har virksomheden produceret møbler af eksempelvis gamle paller, der er bejdset, samt gamle tekstiler fra Kvadrat.
- For os handler det ikke om at lave møbler, hvor man kan se, at det er lavet af gamle paller eller coladåser. Vi vil gerne lave bæredygtige møbler, der har et flot design og god kvalitet, siger Henrik Holm.