23948sdkhjf

Havneaffald koster kassen i afgifter

Det koster danske havne op mod en million kroner om året i afgifter at komme af med indsamlet affald

Det er ikke småpenge, de danske havne bruger på at skaffe sig af med det affald, man dagligt samler ind fra skibe, der lægger til kaj.

Den statslige affaldsafgift lyder på 475 kr. pr. ton affald. Det betyder, at det kan koste havnene op mod en million kroner at skille sig med affaldet igen. Noget ryger dog til genanvendelse og er derfor ikke en del af regnestykket.

Men hvor mange penge, der årligt bruges på det frivillige arbejde, vides ikke med sikkerhed.

Tidligere har brancheorganisationen Plastindustrien været fortaler for, at afgifter på havnenes indsamlede plastaffald blev sat ned for ikke at straffe de havne og fiskere, der frivilligt sørger for at rydde op. Endnu har der dog ikke været politisk velvillighed til at imødekomme det ønske.

Penge er ikke alt
Men afgiftsnedsættelse er heller ikke alt, siger Peter Nymann, der er teknisk chef for Hanstholm Havn. 

- En ting er afgifterne. En anden er genbrug. I det lange løb vil muligheden for at genanvende være langt mere bæredygtigt. Men det kræver en bedre affaldssortering, siger han.

I dag bliver stål og wires kørt til genbrug og det hårde plast sorteres fra. Det affald, der ikke kan brændes, køres i depot.

- Derfor har vi også en kæmpe udfordring med affald, der ikke kan genanvendes, alene fordi det er fyldt med sten og sand, siger han.

En fraktion af det genanvendelige plast køres til en virksomhed i Lemvig. Wires og stål bliver pt. afsat til Stena Recycling i Nørresundby.

Læs historien om affaldsindsamling på Hanstholm Havn her. 

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.349