23948sdkhjf

Direktør: Jagten på engangsplast minder om en hetz

Plastdebatten og udfasning af produkter er helt forfejlet, mener direktør hos producent af engangsservice.

- Det er klart, at vi begynder at tænke i alternativer, nu hvor debatten ruller og der bliver gjort tiltag for at fjerne engangsplasten. Når det er sagt, så synes jeg, at debatten er helt forfejlet og handler om de helt forkerte ting.

Så klar er meldingen fra Steen Tandrup, der er direktør i Fast Plast med hovedsæde i Thisted.

Virksomheden producerer engangsservice såsom vin- og champagneglas, samt drikkeglas og snapseglas også til engangsbrug.

Han mener, at det er helt forkert at fjerne engangsprodukterne fra hylden, fordi det ikke løser problemet.

- Det er så lille en del af den samlede plastproduktion, at det ikke rykker noget andet end på synligheden og mulighed for detailbutikken til at føre sig frem på en grøn måde. Det er helt forkert og minder efterhånden om en hetz på engangsprodukter, siger han.

Bleer og biler?
Han uddyber, at det ville give mere mening at rette fokus på produktionen af produkter, der rent faktisk er et decideret forbrug af og derfor tæller mere i det store regnskab. Og ikke på et område, hvor der kun bliver købt ind lejlighedsvist.

- Engangsservice bliver kun brugt, når man skal holde fest, og man enten ikke har nok service eller orker opvasken. Det er ikke et dagligt forbrug, og derfor fylder det meget lidt i plastforbruget, når det kommer til stykket. Hvorfor har man ikke slået ned på plastindholdet i bleer? Eller i automobilbranchen? Der er meget større mængder at komme efter, men det ser forbrugerne ikke på samme måde, og derfor lader branchen de områder være, siger Steen Tandrup.

Affaldet er der stadig
Men debatten ruller, og derfor har man i Thisted har man nøje holdt øje med de detailvirksomheder, der har udfaset engangsplasten fra hylderne til fordel for biobaserede alternativer.

- I første omgang er det bestikket, der er taget væk fra hylderne, så vi er ikke direkte ramt endnu. Men vi er da nødt til at holde øje med, hvad næste skridt bliver, siger direktøren.

Og der bliver et næste skridt, er direktøren sikker på. Udfasningen af plastprodukter er i fuld gang, men det er ikke den rigtige vej at gå for miljøets bedste, siger han. Affaldet vil stadig havne i naturen, selvom bioprodukter kommer til at erstatte den traditionelle plast.

- Folk smider skraldet i naturen, uanset hvilket materialer, der er brugt. Udfasninger ændrer ikke på, at affaldet stadig er der, hvilket er det, som alle gerne vil undgå. Man bør sætte ind på forbrugernes adfærd i stedet for, hvis man vil rykke noget, slutter han.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063