23948sdkhjf

Debat: Nationale plasthandlingsplan skal have virksomhedsfokus

Virksomhederne skal rustes bedre fra politisk side til genanvendelse og brug af ressourcer, mener ugens to debatører.

Af Trine Torp, miljøordfører for SF, og Marianne Bigum, Folketingskandidat for SF i Københavns Omegn

Selvom plastdebatten ofte forsimples til plast i naturen, så er nøglestenen i EU kommissionens plaststrategi faktisk et blik mod fremtiden, og en vision og strategi for unionens nye plastøkonomi.

Plast er nemlig et vigtigt materiale for den europæiske økonomi, hvor der i 2015 var beskæftiget 1,5 millioner mennesker med en omsætning på 340 millioner Euro. Den globale efterspørgsel på plast er tyvedoblet siden 1960’erne, og forventes fordoblet endnu en gang i løbet af de kommende 20 år. Men selvom plastproduktionen i EU har været stabil de seneste år, er den europæiske andel af det globale marked faldende, og det kan have konsekvenser for den europæiske økonomi, såvel som for de mennesker, som i dag er beskæftiget i den europæiske plastindustri.

Samtidig har den store og stigende brug af plastik haft konsekvenser for miljø og klima i form at udledningen af mikroplast, som vi stadig ikke er helt klar over konsekvensen af, CO2-udledninger i forbindelse med produktion samt den efterfølgende affaldshåndtering, og en voksende mængde plastikaffald i miljøet.

Fremtidens forsyning af plast er en udfordring for industrien
Den stigende efterspørgsel på et vigtigt, men også begrænset materiale, og den lave andel af recirkulering af plastmaterialet tilbage til sektoren, er en udfordring for plastindustrien da det medfører usikkerhed om den fremtidige forsyningssikkerhed og dermed en usikker fremtid for virksomhederne som helhed. For er industrien i høj nok grad gearet til en fremtid, hvor der i endnu højere grad kommer til at være konkurrence om råvarerne.

Der er nemlig ikke tvivl om, at vi går en fremtid i møde, hvor vi skal vænne os til at levere mere for mindre. Det bliver i fremtiden nødvendigt, at vi kan møde befolkningernes behov, men med signifikant mindre påvirkninger af miljø og klima, og et lavere råvareforbrug. Og der er ikke tvivl om, at fremtidens virksomheder er dem, som i tide er omstillet til at kunne levere på efterspørgslen selv i en ressourceknap økonomi.

I SF godt være bekymret for, om vi politisk i høj nok grad er med til at understøtte virksomhederne i denne vigtige omstilling. 

Det er meget fint at have fokus på at få øget genanvendelsen, for her er vi simpelthen ikke er gode nok i dag. Men det siger også sig selv, at med en fordobling af efterspørgslen de næste 20 år, så kan genanvendelse alene ikke gøre det.

For hvor skal al det ekstra plastmateriale komme fra? Her tror vi i SF ikke på at biobaseret plast er en god løsning, for vores naturressourcer er også under pres bl.a. fra fødevareproduktion men også biobaseret energiproduktion. Og så er miljø- og klimaeffekterne ved produktionen af biobaseret plast heller ikke ubetydelige.

Fremtidens virksomhed kan levere mere for mindre
Fremtidens virksomheder bygger på cirkulære forretningsmodeller. Virksomheder skal i højere grad end i dag sælge produkter, som kan holde længe og hvor det er en del af virksomhedsmodellen, at kunden kan få reservedele og få repareret det købte, frem for at købe nyt.

Men virksomheder skal også i højere grad sælge en service i stedet for et produkt. Det ikke så vigtigt for kunden om den bestilte vare leveres i en engangsemballage, eller i en emballage, som kan returneres til producenten og bruges igen og igen.

Et godt eksempel på netop dette er faktisk dansk og handler om den frugt, grønt og andre fødevarer, som vi bl.a. kan finde i vores supermarkeder. Her leverer to virksomheder Schoeller Plast og Brüel Systems tilsammen det produkt og den teknologi, som muliggør genbrugsemballage frem for engangsemballage. Schoeller Plast laver transportkasser i holdbar solid plast, som kan holde 10 år eller mere og Bruël Systems laver store automatiske vaskesystemer, så transportkasserne kan rengøres og bruges igen. Den slags skal vi have mere af, den slags er der fremtid i, og så viser virksomhederne at der faktisk også er god forretning i det.

Vi er ikke i tvivl om, at industrien kan levere med innovative løsninger på dette område, men vi er i tvivl om hvorvidt det nuværende politiske system og den nuværende regering kan.

For den europæiske strategi er helt tydelig omkring, at en intelligent, innovativ og bæredygtig europæisk plastindustri skal bygges på genbrug og cirkulære løsninger, som forebygger at plast bliver til affald. Det mest miljøvenlige materiale er og bliver det, vi designer os ud af behovet for. Derfor er EU kommissionen også kommet med et forslag til reducere brugen af visse engangs-plastikprodukter.

Regeringen leverer kortsigtet og elendig erhvervspolitik
Men hvor vi i SF mener, at fokus skal være på at reducere selve brugen af engangsartikler, og omstille os til en cirkulær økonomi, hvor vi bruger færre ressourcer til at levere på befolkningens behov og reducerer miljøpåvirkningerne af vores forbrug, lægger regeringen op til at dansk industri, detailhandel og servicesektor bare kan skifte over til engangsprodukter lavet af noget andet end plast.

Det er utroligt kortsigtet. For fremtiden kommer ikke kun til at være fattig på plast, men på materialer i det hele taget. Og så skal man også huske, at andre materialer end plast altså også produceres med konsekvenser for miljø og klima.

Regeringens strategi kommer til at gøre industrien en bjørnetjeneste og er også elendig erhvervspolitik, når der ikke tages et politisk ansvar for at sikre, at virksomheder, industri og detailhandel er omstillet til den virkelighed som kommer. Regeringens strategi vil pege de danske virksomheder i en helt forkert retning, som vil betyde, at danske virksomheder skifter til at bruge andre råvarer, som der allerede nu og også i fremtiden ligeledes vil være kamp om.

Vi mener derfor, at den nationale plasthandlingsplan i langt højere grad skal have et mere langsigtet og innovativt virksomhedsfokus, der understøtter de danske virksomheder i omlægningen til en bæredygtig plastindustri, med fokus på reel omstilling til den cirkulære økonomi. Kun sådan sikrer vi, at der også i fremtiden vil være arbejdspladser og vækst i den danske plastindustri.

Artiklen er en del af temaet Debat.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063