23948sdkhjf

Kritik: Affaldshåndtering hindrer genanvendelse af plast

Danmark er blandt de EU-lande, der genanvender mindst plastaffald fra husstandene. Det skyldes, at kommunerne hellere vil brænde det af på forbrændingsanlæg, lyder det blandt andet fra plastindustrien

Vi skal blive langt bedre til at genanvende plastaffald fra de danske husstande.

Det er, ifølge Venstres miljø- og fødevareordfører Erling Bonnesen, ”ledestjernen” for regeringens arbejde med en ny national plasthandleplan, som ventes at blive præsenteret efter sommer.

Her vil regeringen komme med sit bud på, hvordan Danmark skal leve op til målene i den plaststrategi, som Europa-Parlamentet vedtog tidligere på året, som blandt andet indebærer, at 50 procent af plastaffaldet i EU skal genanvendes i 2030. Det skriver Kristeligt Dagblad.

Erling Bonnesen kan endnu ikke løfte sløret for, hvordan det mål skal nås i Danmark, men:

- Vi har meget høje ambitioner, siger han.

Og meget tyder på, at det netop er, hvad der er brug for. Selvom Danmark på mange måder er et grønt foregangsland, og selvom vi er gode til at genanvende plast fra industrien, så halter vi fortsat bagefter i forhold til de fleste andre EU-lande, når det handler om at genanvende den plast, som forbrugerne smider ud i skraldespanden.

Hvert år smider hver dansk husstand godt 50 kilo plastaffald ud, viser en rapport fra Danmarks Naturfredningsforening. Men af det omdannes kun cirka 17 procent til et materiale, som kan bruges til at fremstille ny plast. Det viser de nyeste tal fra den europæiske plastindustris brancheorganisation Plastics Europe.

Det betyder, at vi indtager en andensidsteplads blandt de 30 lande, som undersøgelsen har opgjort tal for. Til sammenligning genanvendes omkring 42 procent af plastaffaldet fra de svenske husstande.

Ifølge Sine Beuse Fauerby, energi- og miljøpolitisk seniorrådgiver i Danmarks Naturfredningsforening, er en del af forklaringen, at kommunerne har tradition for at brænde plastaffaldet fra husholdningerne af på de forbrændingsanlæg, som kommunerne ofte er medejere af. Stort set al den plast, som ikke bliver genanvendt, bliver altså omdannet til el og fjernvarme.

- Plastik er lavet af olie, så det brænder godt, og det er den type investering, kommunerne har prioriteret – på bekostning af genanvendelse, siger Sine Beuse Fauerby, der kalder det en ”fejlinvestering”.

For dels betyder forbrændingen et omfattende CO2-udslip, dels medfører det en større risiko for, at plasten ender i vores natur, end det ville gøre, hvis den bevægede sig i et cirkulært genanvendelsessystem.

Modsat industriaffald ejer kommunerne al den affald, der produceres i husstandene. Men også Henrik Beha Pedersen, miljøbiolog og stifter af organisationen Plastic Change, ærgrer sig over, hvordan kommunerne håndterer plastaffaldet. Der er ”for store økonomiske interesser i forbrændingsanlæggene”, siger han, og derfor har kommunerne ikke interesse i at investere i genanvendelsesanlæg på dansk jord, mener han.

Originalartikel: https://www.kristeligt-dagblad.dk/danmark/kritik-affaldshaandtering-hindrer-genanvendelse-af-plast

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094