Start-up laver 3D-tråd af strandet plast
Forestil dig en summende 3D-printer der lag efter lag tryller et produkt frem i opvarmet, flydende plast.
Forestil dig så, at den plast var hentet på stranden langs den jyske vestkyst, og dermed kunne få et ekstra liv efter en omgang rensning, bearbejdning og granulering.
Det kan snart blive til virkelighed, hvis det står til den nystartede iværksættervirksomhed Strandet Lab, der holder til i Thy.
- Vi vil gerne give den strandede plast en værdi, så der bliver skabt et incitament for at indsamle den. Vores måde er at lave nye produkter ud af plasten, så den bliver attraktiv for producenter, siger Julie Müller, der er stifter og projektleder i Strandet Lab.
Egnet stil småskala
Lige nu arbejder Julie Müller og kollegaen Jens Wilhelm blandt andet med at udvikle 3D-tråd ud af det indsamlede plast. Det vil sige det ”blæk”, man bruger, når man eksempelvis printer prototyper eller computertegnede modeller i mindre kvantum.
Og her kan den strandede plast vise sig at være ideel.
- Hav plast har hverken en mængde eller en kvalitet, der matcher den industrielle produktion i stor skala. Til gengæld matcher det nogle af de produkter, der bliver lavet i 3D-printer eksempelvis prototyper eller mindre designs, hvor der er fokus på æstetikken, siger Julie Müller.
Havplast er en broget mængde, der samtidig er blevet udsat for ophold i vand og sollys og derfor kan være forvitret i en eller anden grad. Det får naturligt betydning for det produkt, der kan bruges i eksempelvis 3D-printeren.
- Krav til materialets kvalitet afhænger selvfølgelig af hvilke produkter, der skal 3D-printes. Nogen ville ikke kunne leve med den kvalitet, som havplasten kan præstere, men vi er i kontakt med andre, hvor det i højere i grad er æstetikken, der er i fokus og ikke så meget plastens renhed og styrke, siger hun.
Perspektiverne i en nøglering
Standet Lab har ambitioner om at støve artdeco nøgleringe af den indsamlede plast, men perspektivet er meget større, mener Julie Müller.
For at teste materialet formåen til bunds, har laboratoriet netop indgået aftale med Plastmageruddannelsen i Hadsten, hvor de studerende på grundforløbet skal undersøge havplastens potentiale i forhold til kvalitet, styrke og anvendelighed.
Plasten skal igennem sprøjtestøbemaskiner og ekstrudere for at teste, hvad materialet har format til på den lange bane.
Men ellers kan man også forestille sig, at plasten kunne blandes med virgint plastmateriale eller helt andre materialer, afhængig af hvad kunden efterspørger.
- Vi kan se andre steder i designbranchen, at man arbejder på at printe i sammensatte materialer, hvor der er træ- eller metalfibre i. Det kunne være spændende at se, hvad havplasten vil kunne byde ind med der, siger hun.
Strandet Lab er startet i marts måned i år. Der er officiel åbning af lab’et i Vorupør 15. september.