23948sdkhjf

Arla efterlyser genanvendeligt plast

Mejerigiganten har svært ved at skaffe egnet materiale til produktion af mælkekasser i genbrugsplast

Hele pakken er egentlig klar, og på den teknologiske front mangler man bare at trykke på knappen. Arla vil gerne producere deres park af grønne mælkekasser af 100 procent genanvendeligt plast, men der er opstået et enkelt og dog ret omfattende problem.

- Vi kan simpelthen ikke source nok plast, der er egnet til mælkekasserne, siger Karen Marie Tybjerg, der er direktør i Arlas afdeling for emballageoptimering.

Problemet er, at de grønne mælkekasser skal leve op til en række af Arlas egne krav, og det er her, at en hel del plast bliver diskvalificeret. Krav, der spænder over alt fra farve, lugt, robusthed og så videre.

- Plast bliver slidt, når det genanvendes mange gange. Mælkekasserne skal have en vis slagfasthed og stabilitet under temperaturudsving, så der er ikke råd til svækkelser i konstruktionen. Det udelukker en del plast, siger hun.

Intet kompromis med farven
Desuden er den ikoniske grønne farve også en udfordring i processen. Ikke alle farver kan indgå i produktionen af grønne emner uden at misfarve produktet, og det fik Arla et smut ud af andre veje på farvekortet.

- Vi forsøgte at lave en sort mælkekasse, fordi den farve tillader de fleste nuancer af den genanvendelige plast. Resultatet var egentligt fint, men vi kan bare ikke hamle op med den brand-værdi, der er for os, i at have de grønne kasser. Arlas mælkekasser er grønne, sådan er det. Ellers bliver forbrugerne forvirrede, siger Karen Marie Tybjerg.

Det efterlader Arla tilbage med farver som hvid, gul eller lysegrøn, som de kan bruge i mælkekasseproduktionen, og må altså leve med, at den egnede plast er svær at skaffe.

- Vi bruger pt. de skruelåg af plastik, der stammer fra blandt andet mælk- og yoghurtkartoner, om som vi har kørt en kampagne med at få forbrugerne til at indsamle. Der kan vi bruge de hvide og de gule til mælkekasser, men vi kan langt fra indsamle nok til at lave hele kasser af dem, siger Karen Marie Tybjerg.

20 procent genanvendt plast
Arla producerer hvert år 350.000 nye mælkekasser for at kompensere for det svind der sker, blandt andet når kasser bliver væk ude hos kunderne eller må kasseres, fordi de er i dårligt stand, når de kommer tilbage til virksomheden.

De gamle kasser granuleres og tilsættes additiver og bliver brugt i konstruktionen af nye kasser. Sammen med Arlas skruelåg, og hvad de ellers kan skaffe af egnet materiale, bliver hver ny dermed kasse skabt af op til 20 procent genanvendt plast.

Kunne I ikke lave alle jeres skruelåg grønne og dermed blive selvforsynende i grøn plast?

- Det er ikke en dårlig idé! Problemet er, at den grønne farve er knyttet til kærnemælk, og igen vil forbrugerne blive forvirrede, hvis vi skifter alle lågene på en gang.

Man kunne måske overveje at udbrede hvide låg, men uanset hvad kan vi ikke skaffe nok låg til at understøtte produktionen af kasser af 100 procent genanvendt plast, siger Karen Marie Tybjerg.

Projekt skal source plast
Arla har nu engageret sig i det nystartede projekt Cirkla, der skal sætte fokus på at få øget genanvendelsen af dansk plastaffald. Projektet er opstået i samarbejde med Industriens Fond, genanvendelsesvirksomheden Aage Vestergaard Larsen, Aalborg Universitet, Plan Miljø og Plastindustrien.

- Vi håber selvfølgelig, at projektet ender med at betyde, at vi kan skaffe os den plast, vi gerne vil have. Men overordnet er det bare vigtigt, at vi gør noget mere for at sætte mere fart på plastgenanvendelsen, end hvad der er tilfældet i dag, slutter Karen Marie Tybjerg.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.108