23948sdkhjf

EU vil lægge skat på genanvendt plast

Plastindustrien tvivler på opbakning til forslaget.

I denne uge fremlagde kommisionsformand Jean-Claude Juncker EUs sit budget for, hvordan det overstatslige samarbejde skal forvalte deres økonomi perioden 2021-2027. Det er den første budgetpræsentation siden Brexit. 

Budgettet bliver på 1,135 milliarder euro, hvilket er en stigning sammenlignet med de foregående år, skriver Altinget.dk. Ekstra penge, der skal komme fra højere bidrag fra hvert medlemsland, selvom mange lande – herunder Danmark – har meldt ud, at de ikke ønsker at hæve bidraget til EU. 

Skat pr. kilogram
En anden måde at kradse flere penge ind i EUs egen kasse er blandt andet forslaget om at indføre en skat på plastik, der udregnes på mængden af plastemballage, der ikke genanvendes i hvert medlemsland.

Skatten er lagt ud til 0,8 euro pr. kilogram plast, angiveligt for at øge incitamentet til at genanvende mere i hvert land. Men den model vækker ikke jubel hos brancheorganisationen for danske plastvirksomheder Plastindustrien.

– Uanset hvordan man finder ud af at implementere en sådan afgift, så vil regningen i sidste ende havne hos forbrugeren og skatteborgeren i form af dyrere produkter, øgede affaldsgebyrer eller lignende. Jeg tvivler virkelig på, at der er opbakning i befolkningen til at betale for, at EU vil øge sine udgifter, siger Thomas Drustrup, der er administrerende direktør i Plastindustrien.

Betydelig ekstraregning
Afgiften, som den er beskrevet i det nuværende udspil, vil give Danmark en ganske betydelig ekstraregning til EU.

Regningen vil dog forholdsmæssigt være meget større i nogle af de mindre velstående EU-lande, hvor genanvendelsesprocenterne er lavere. Det er blandt årsagerne til, at Plastindustrien vurderer, at forslaget næppe er muligt at gennemføre.

– For at udspillet skal blive til virkelighed, kræver det enstemmighed i EUs Ministerråd. Det vil virkelig komme bag på mig, hvis det er mulig at samle alle EUs lande omkring denne afgift, som vil ramme hårdt rundt omkring i Europa, siger Thomas Drustrup.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078