23948sdkhjf

Nordjysk fiskeri satser på genbrug af emballage og plast

Fiskeri-branchen er blevet bedt om at svare på, hvordan de håndterer affaldet til søs.

Mange brancher har efterhånden købt ind på ideen om at genanvende og -bruge plast og emballage, og nu har fiskeriet også meldt sig på banen.

Det skriver Nordjyske.

En af dem er virksomheden Pack and See, der har 300.000 fiskekasser i cirkulation i Danmark og ude i Europa. De er med fiskefartøjerne på havet, og de bruges, når fisken eksporteres fra havnene til de firmaer og industrier, der forarbejder og videresælger den.

- På årsbasis skrotter vi under 10 procent af de kasser, vi har i cirkulation, men materialet genanvendes, når vi laver nye kasser. 20 procent af materialet i en ny kasse er genbrugsplast fra gamle kasser - og den gamle plastic, der ikke bruges i nye kasser, laver vi plastikpaller af. Og når en palle ikke kan bruges længere, indgår den som materiale i andre produkter - så materialet i en fiskekasse kan genbruges i mange led, siger Bent Kirk, der er direktør i Pack and See.

En anden virksomhed, der har haft vind i sejlene på den front er EPS-recyle, der knuser brugte EPS-kasser og genanvender materialet på ny.

Kortlægger problemet
Det er firmaet Naboskab, der på vegne af Miljø- og Fødevareministeriet forsøger at kortlægge, hvordan affaldet bliver håndteret ombord på fiskefartøjer. Og på de nordjyske kanter er der indtil nu tilfredshed med status.

- Hanstholm er et godt eksempel på, at fiskeriet selv gør en indsats. Fiskerne smider ikke affald ud - og fanger de noget, tages det med i land. Og havnen har til og med et ambitiøst ønske om at samle, sortere og genanvende det plast, der bringes i land, siger Kristoffer Ravnbøl fra Naboskab.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.649