Der er gang i hjulene hos "danske duksedrenge"
Det står sort på hvidt.
Primo Danmark, Primo-koncernens danske ekstruderingsfabrik, er på mange parametre en rigtig god forretning.
På trods af at den danske fabrik i regnskabsåret 2016 kun beskæftigede en femtedel af Primos engang mere end 700 medarbejdere, stod fabrikken for en fjerdedel af koncernens totale omsætning og 40 procent af bruttoresultatet.
- De tal i sig selv indikerer da et eller andet sted, at det ikke er helt skidt, hvad vi har gang i, lyder det beskedent fra Claus Lykke, administrerende direktør i Primo Danmark.
Dermed flugter Primos tal meget godt med hovedkonklusionerne i en spritny analyse fra Plastindustrien, der viser, at den danske plastindustri for alvor er trådt ud af finanskrisens skygger.
Omsætningen i branchen er steget med 26 procent siden 2009 og atter er på omgangshøjde med den europæiske plastindustri generelt. Og omsætningen er vel at mærke blevet banket i vejret med færre hænder end tidligere - antallet af ansatte i dansk plastindustri faldt med 32 procent mellem 2009 og 2015.
Ifølge Claus Lykke bunder Primo Danmarks effektivitet blandt andet i en ekstrem nidkærhed på detaljen:
- Vi har taget de tiltag, der skal til for at optimere på alle parametre: indkøb, produktion, energi. Alt, hvad der kan optimeres på. Jeg vil næsten vende det om og sige, at skal man tage Danmark som udgangspunkt, er det et håbløst marked at være på, for alle de regler, afgifter og forhold, der skal indfries og opfyldes, er jo ekstreme. Og de bliver ikke håndhævet lige så strengt i andre EU-lande, vil jeg mene, siger Claus og tilføjer:
- Så vi er duksedrengene, som følger reglerne. Og alligevel er vi i stand til at levere i konkurrence med industrier i lande omkring os.
Dobbelt op på lønninger
Ifølge Claus Lykke ligger Primos danske lønninger på en faktor to i forhold til Tyskland. Sammenligner man med de russiske lønninger, kan man gange med en faktor tre. Og en faktor fire i forhold til de polske.
Når det alligevel kan være en god forretning at drive en plastproduktion i Danmark, skyldes det i høj grad et meget smidigt dansk arbejdsmarked og en sund dansk kultur, uddyber Claus Lykke.
- Jeg vurderer, vi har et godt arbejdsmarked, arbejdsklima og arbejdsmiljø, hvor den danske mentalitet og ledelsesstil gør, at vi har respekt for hinanden. Samtidig involverer vi og bruger hinanden og er ansvarlige for det, vi gør. Vi kan snakke om tingene på tværs af hierarkiet, og det gør, at der er en enorm grad af både synlighed og smidighed.
Så det er ikke bare en skrøne, at danske medarbejdere er gode til at tænke og agere selvstændigt?
- Det er et faktum. Det er min påstand.
Læs reportage fra Primo Danmark i Magasinet Plast.