23948sdkhjf

Rapport: Vi ved for lidt om mikroplast

Ny rapport viser, at både dansk og international viden om mikroplast er særdeles mangelfuld.

Er verden fyldt med mikroplast, der slår fisk ihjel og ødelægger miljøet. Det er der jævnligt historier om, men i virkeligheden ved vi ikke, hvordan mikroplast påvirker – eller ikke påvirker – miljøet.

Faktisk er vi ikke engang sikre på, hvordan vi skal måle mikroplast. Det konkluderer en ny rapport udarbejdet for Miljøstyrelsen, der samler forskning fra hele verden om mikroplast i spildevand.

- Rapporten viser kort sagt, at vi ved alt for lidt til at konkludere særlig meget om mikroplast. Manglende viden fører let til frygt og spekulation. Jeg vil opfordre til, at vi nu sætter et arbejde i gang med at få mere viden om mikroplast, så vi kan tage stilling til udfordringen på et oplyst grundlag, siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen som reaktion på rapporten.

Rapporten peger i tråd med tidligere undersøgelser på, at danske renseanlæg allerede nu er i stand til at opsamle langt det meste mikroplast fra spildevandet, før det rensede vand ledes ud i vandmiljøet igen.

Læs rapporten "Partnerskab om mikroplast i spildevand" her.

Den største kilde til mikroplast er aldrig målt
Et eksempel på den manglende viden er bildæk. En rapport fra Miljøstyrelsen konkluderede i 2015 ud fra teoretiske beregninger, at bildæk er langt den største kilde til udledning af mikroplast med ca. 60 procent af den mikroplast, som udledes til vandmiljøet i Danmark. Men der er ingen, som endnu har målt mikroplast fra bildæk. Det skyldes, at partikler fra bildæk er meget små – selv for mikroplast – og svære at måle. Til gengæld ventes det snart at være muligt at måle for mikroplast i drikkevand.

- Vi er ved at få udviklet en målemetode for mikroplast i drikkevand, og den ventes klar om kort tid. Der er brug for videndeling og samarbejde blandt forskerne for at sikre mere brugbar viden, siger Esben Lunde Larsen.

Rapporten er netop publiceret på Miljøstyrelsens hjemmeside. 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095