Printede plast-solceller kan høste energi fra din lampe
Små, tynde og fleksible solpaneler printet på en inkjetprinter kan høste energi fra kunstigt lys og om kort tid være nok til at oplade mobiltelefonen.
Det er Sadok Ben Dkhil fra virksomheden Dracula Technologies (Dracula), der har udviklet ledende plastik, som kan indfange lys ved flere bølgelængder.
- Vores materiale kan indfange energi fra indendørslys, hvilket ikke er muligt med silicium, fortæller Sadok Ben Dkhil.
Dracula Technologies står altså nu med solceller, der er lette og fleksible. De består af fem lag printet oven på hinanden. Mellem to af lagene er et fotoaktivt lag, der skal hjælpe den ledende blæk i det yderste lag med ladningen.
Det tager cirka en time at printe et fem gange fem centimeter modul. Dracula har dog planer om at printe 30 gange 30 centimeter store paneler.
Fleksibel strøm
Sadok Ben Dkhils solceller kan anvendes til en bred vifte af formål og produceres i mange former og farver – de kan sågar være gennemsigtige.
En oplagt mulighed er integrationen af et panel i mobiltelefonens cover, selvom solcellen vil være mere effektiv, hvis den installeres på en overflade, der er mere udsat for lys.
- Man kunne printe den på en t-shirt og bruge den til opladning af telefornen, siger Sadok Ben Dkhil.
Men at indfange energi fra indendørs, kunstigt lys er noget af en udfordring, hvor intensiteten er meget lavere end ved sollys. Lige i øjeblikket kan Ben Dkhil derfor ikke udtrække nok energi fra indendørs lys til at oplade en telefon, men det kommer.
- Inden for få måneder vil det være muligt for os at oplade en mobiltellefon, siger Ben Dkhil.
Dracula Technologies arbejder ikke kun med opladning af mobiltelefoner. De planlægger at udvikle et system, der kan oplade sensorer, der måler temperaturer og fugtighed i bygninger, da de kun kræver små mængder af strøm. De har også udviklet en parasol, der kan oplade telefoner udendørs.