23948sdkhjf

Blåt stempel til grønt græs

Dansk miljøteknologi til genanvendelse af kunstgræs får international blåstempling

Lige så sundt det er at spille fodbold, lige så usundt er det skille sig af med de kunstgræsbaner, som skyder op overalt i Danmark og Europa i disse år.

En fodboldbane af kunstgræs har en levetid på cirka 10 år, og både i Danmark og på verdensplan udgør bortskaffelse af de nedslidte kunstgræsbaner en stor miljøbelastning. Det har den danske virksomhed Re-Match med base i Herning fundet en løsning på og har udviklet en teknologi til, hvordan de mange tons plastfibre og gummigranulater kan genanvendes.

For at mindske miljøbelastning og optimere genanvendelse af materialerne har Re-Match udviklet en innovativ miljøteknologi, der gør alle materialer fra banen genanvendelige. Teknologien er i følge Re-Match så effektiv, at Re-Match nu har fået international dokumentation for løsningen. Dokumentation en ETV-verifikation, som dokumenterer, at Re-Match-teknologien er miljøeffektiv. For Re-Match er der tale om en døråbner til internationale markeder.

- Netop fordi teknologien er innovativ, findes der ingen eksisterende standarder eller godkendelser på markedet, der kan vise, hvor meget Re-Match-teknologien gavner markedet og miljøet. Derfor er vi meget glade for ETV-verifikationen som dokumentation for, at Re-Match-teknologien er miljøeffektiv. Det stiller en garanti for, at teknologien kan det, som vi siger og bidrager til at give vores kunder tillid til vores produkt, siger Nikolaj Magne Larsen, økonomidirektør og partner i Re-Match.

Store mængder plast
En kunstgræsbane består af et underlag og plastikfibre. For at holde banen nede og gøre den støddæmpende tilføjer man omkring 100 tons gummi og 120 tons sand til en enkelt 11-mandsbane. Det bliver både i Danmark og på verdensplan en betydelig mængde plastik, gummi og sand, som skal bortskaffes, når banen skal udskiftes.

For at opnå dokumentationen, som er en EU-ETV-verifikation (europæisk miljøteknologisk verifikation), har Re-Match kontaktet ETA Danmark. ETA Danmark har som akkrediteret verifikationsenhed fastlagt kriterierne og har gennemført verifikationsprocessen sammen med en række samarbejdspartnere, der skal sikre, at verifikationen er gennemført uvildigt og indenfor et højt fagligt niveau. Verifikationen er anerkendt både inden for EU og i lande uden for, herunder Sydkorea, USA og Canada.

- En EU-ETV-verifikation er en akkrediteret proces. Den internationalt anerkendte proces og verifikation gør, at du kan benytte dine testresultater fra ét land i samtlige af de andre lande du besøger. Det er en form for et fælles sprog, som alle forstår. Derfor er en ETV-verifikation et godt værktøj til international markedsføring. Det produkt vi leverer til vores kunder påviser direkte den miljømæssige effekt, siger Peter Fritzel, projektleder i ETA Danmark.sdh

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078