23948sdkhjf

Reaktioner på PVC-aftale: "Stor tilfredshed" og "Alvorligt tilbageslag"

Afskaffelse af PVC-afgifter deler vandene i Plastindustrien og Det Økologiske Råd.

Søndag den 12. november indgik regeringen sammen med Dansk Folkeparti og Radikale Venstre en politisk aftale om en erhvervs- og iværksætterpakke.

Aftalen betyder bl.a., at afgifterne på PVC, PVC-folier og ftalater bliver afskaffet fra den 1. januar 2019.

Det resultat bliver modtaget med glæde hos brancheorganisationen Plastindustrien:

- Vi er godt tilfredse med udfaldet af de politiske forhandlinger, da beregninger fra Skatteministeriet tidligere har vist, at forholdet mellem afgiftsprovenuets størrelse og de administrative byrder for erhvervslivet ikke hænger særligt godt sammen. Afskaffelsen af de her afgifter gør det både nemmere og billigere at drive plastvirksomhed, og det er vi naturligvis glade for, fortæller Thomas Drustrup, adm. direktør i Plastindustrien.

Også fra PVC Informationsrådet får aftalen positive ord med på vejen. Ole Grøndahl Hansen, administrerende direktør i PVC Informationsrådet, uddyber:

- At et flertal har besluttet sig for, at droppe afgifterne på blød PVC finder vi rigtigt. PVC har gennem de seneste 15 år gennemgået en markant udvikling henimod bæredygtighed. Afgifterne på PVC har ikke påvirket salget, da samfundet efterspørger materialets særlige egenskaber. Specielt sundhedssektoren nyder godt af eksempelvis slidstærke og kemikalieresistente PVC-gulve. Hvad angår ftalater, er der en omfattende regulering i EU så en fastholdelse af en dansk særafgift er unødvendigt dobbeltarbejde.

Råd: Sort omstilling
Anderledes utilfredshed udtrykker Det Økologiske Råd.  Her mener man, at PVC ødelægger genanvendelsen, når det sammenblandes med andre plasttyper. Rådet skriver i en pressemeddelelse, at der ved forbrænding af PVC-affald dannes 15-30 gange så meget restprodukt som ved afbrænding af almindeligt affald, og PVC-restprodukter skal deponeres som farligt affald.

- PVC-plast og ftalat-blødgørere er miljøskadelige produkter, som ikke hører hjemme i et moderne samfund, og de kan undværes til langt de fleste anvendelser. Hvis man afskaffer afgiften, som Skatteministeriet foreslår, vil man give PVC- og ftalatholdige produkter en konkurrencefordel, mens skatteyderne skal betale for skader på miljøet. Afgiften på PVC og ftalater gjorde de mere miljøvenlige produkter mere konkurrencedygtige. Nu styrker man i stedet de sorte produkters konkurrenceevne. Danmark vil normalt gerne kendes for Grøn omstilling, men det her er sort omstilling, siger Christian Ege, sekretariatsleder i Det Økologiske Råd.

 Aftalen om afgifternes afskaffelse er en foreløbig kulmination på en proces, som regeringen iværksatte i februar 2016 ved at udpege et Saneringsudvalg, der har haft til formål at udpege uhensigtsmæssige afgifter for erhvervslivet.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109