23948sdkhjf

Kan lækker emballage øge appetitten?

Emballage skal skabe tryghed og få ældre borgere til at spise mere.

Runde linjer, knækkede hvide nuancer og dybe blå farver. Ikke just de allerførste associationer der lander i hovedet, når man tænker emballage omkring ældremad.

Ikke desto mindre kan det næste år blive til virkelighed, når Københavns Kommune lancerer et nyt måltidskoncept for hjemmeboende ældre. Konceptet skal få de ældre til at spise mere blandt andet ved at give menuen og emballagens æstetik en gevaldig make over.

- Vi arbejder med en emballage, der læner sig op ad ting, som virker trygge og velkendte for den ældre. Den blå farve har referencer til Royal Copenhagen, og den knækkede hvide farve minder om tallerkner i keramik. Det er helt bevidst, at vi fravælger den hvide plastik, fordi den virker klinisk og ikke særlig appetitvækkende, og samtidig går vi efter et mere moderne udtryk, siger Lene Vad Jensen, der er senior designstrateg og projekt på projektet i Københavns Kommune.

Praktik og æstetik
Indtil videre har kommunen indsamlet en masse data fra de ældre i kommunen om, hvordan de gerne vil have deres mad serveret. Sammen med en stribe praktiske hensyn eksempelvis til stabling under transport, varmeisolering, håndtering og ergonomi har kommunen udviklet en ny type emballage til de ældres måltider.

- Vi har ikke kunne lave et helt rundt eller ovalt produkt, selvom det ville være mest optimalt for de ældre, fordi de former ville ikke kunne gå med produktionen og de hensyn, der ligger der. Derfor har vi beholdt nogle parallelle sider på emballagen, så den kan stables under transport, men samtidig gjort emballagen dybere med kanter, der skåner indad, så den stadig minder om en middagstallerken, siger Lene Vad Jensen.

Unikt fokus
Det gør opgaven ekstra kompleks at forene flere hensyn, siger Lene Vad Jensen. Der er krav til emballagens udformning, så den kan håndteres på en sikker måde og samtidig nogen dimensioner, der skal overholdes af hensyn til turen ned af pakkebåndet. Det skal forenes med de æstetiske hensyn, der tjener den ældre borger, forklarer Lene Vad Jensen.

- Opgaven har reelt to målgrupper: De ældre, og dem der håndterer maden til de ældre. Vi kan sagtens imødekomme alt det tekniske, men vi har vægtet at gøre emballagen pæn nok til, at de ældre vil spise direkte af bakken. Det er mig bekendt første gang, man fokuserer så intensivt på de ældres ønsker i udviklingen af emballage, siger Lene Vad Jensen.

Det nye måltidskoncept skal nu sendes til tre forskellige testgrupper bestående af kommunens ældre, og ud fra det skal justeringer foretages, både hvad angår menu, mænger og emballagen.

Københavns Kommune forventer at have det måltidskoncept klar til de ældre borgere i slutningen af 2018.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078