Plast fra mobiltelefoner styrer bakterievækst
Ledende plast som det, der sidder på mobiltelefoners skærme, kan bruges til at regulere væksten af sygdomsfremkaldende bakterier, viser en undersøgelse fra Karolinska Insititut, som er blevet offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift npj Biofilms and Microiomes.
Når bakterier sætter sig på en overflade, formerer de sig hurtigt og danner en tyk film. Sådanne biofilm er særligt farlige på sygehuse, hvor de kan medføre livstruende infektioner hos i forvejen udsatte patienter.
De svenske forskere har nu fremstillet overfladebelægninger til medicinsk udstyr af det såkaldte Pedotplast, der er en konjugeret polymer med positive ladninger baseret på polytiofen.
Ved at fremmane en lille spænding kan plastoverfladen enten fyldes eller tømmes for elektroner, hvilket kan være med til at styre tilvæksten af salmonellabakterier.
- På en overflade fuld af elektroner kan bakterierne ikke formere sig. Det kan ikke slippe af med deres egne elektroner, som dannes, når de vokser, forklarer Agneta Ricter-Dahlfors, professor ved neurovidenskab på Karolinska Instituttet og forstander for Swedish Medical Nanoscience Center, som har ledet forskningen.
Omvendt vil bakterierne vokse og danne biofilm, hvis de møder en plastoverflade uden elektroner, uddyber hun.
Metoden giver forskerne mulighed for ved et enkelt tryk på en knap at bestemme, om bakterierne skal stimuleres til vækst eller mindskes. Dette kan skabe mange anvendelsesområder inden for sundhed of industri, spår forskerne.
- Hvis vi belægger medicinske apparater med plast-materialet, kan vi forhindre en tilvækst af bakterier. I andre tilfælde, eksempelvis ved rensning af vand, hvor en bakterieflora er nødvendigt for at skabe rent vand, kan vi producere en overflade med en stimuleret bakterivækst, siger Agneta Ricther-Dahlfors.
Forskergruppen arbejder nu på at integrere teknikken i medicinsk materiel og implantater for at mindske risikoen for sygdomsrelaterede infektioner.
Link til artiklen: Redox-active conducting polymers modulate Salmonella biofilm formation by controlling availability of electron acceptors