23948sdkhjf

Plast-skole vil ruste virksomheder til fremtiden

Den Jydske Haandværkerskole har inden året er omme indrettet helt nye laboratorier med fremtidens teknologier - to nye kurser til virksomheder er på tegnebrættet.

Plastmagerafdelingen på Den Jydske Haandværkerskole (DjH) kan – når året er omme – åbne dørene til et fremsynet laboratorium, der skal sikre fuldt ud opdateret uddannelse til fremtidens plastmagere og ikke mindst en oprustning i forhold til Industri 4.0.

I disse dage leveres nyt laboratorieudstyr, en ny 3D-scanner fra Zebicon, sprøjtestøbeværktøjer til 2K-emner fra Hjernø og to UR5-robotter fra Universal Robots. Lige før jul leveres et nyt, cirka 10 kvadratmeter stort Cyber Physical Laboratory (CP Lab) fra Festo Didactic.

En plastmager skal kunne mange ting, fra viden om fremstilling af dele af plast, til at kunne forstå hele produktionsapparatet. For at kunne tilbyde lærlingene de bedste betingelser og samtidig være på absolut forkant med den nyeste teknologi, har Den jydske Haandværkerskole investeret i de mange nye maskiner og teknologier som direkte konsekvens af million-donationen tidligere på året fra Ole Kirk’s Fond.

- Plastbranchen er nødt til at være på forkant med Industri 4.0. Og med de nye maskiner og det nye laboratorium kan vi sørge for, at vores elever følger udviklingen, siger områdeleder i plastafdelingen på DjH, Allan Rasmussen.

- Det nye udstyr bringer dele af vores periferi- og følgeudstyr op på et højt teknologisk niveau. Det er med til at højne plastmageruddannelsen og gør, at vi kan bringe vores elever ud over det obligatoriske faglige niveau, siger han.

Kurser til virksomheder
Plastafdelingen på Den jydske haandværkerskole har desuden planer om at etablere to nye kurser for den etablerede industri. Kurserne skal ruste virksomhederne til Industri 4.0 under overskrifterne ‘automation og styring’ og ‘laboratorieteknik’.
Har der været efterspørgsel fra industrien?

- Vi samlede 70 af Plastindustriens medlemmer på en konference før sommer, og her gav flere udtryk for et behov for mere viden på området. Plastbranchen er ikke helt lige så langt fremme, som metalindustrien for eksempel er, og selvom nogle plastproducerende virksomheder allerede har taget hul på 4.0, så skal en stor del af branchen først i gang nu, siger Allan Rasmussen.

CP Lab
Plastmagerafdelingens investering i et CP Lab betyder, at eleverne gradvist bliver introduceret til et indhold med stigende kompleksitet. CP Lab vil være noget af det, de kommer til at arbejde med, hen imod den afsluttende del af uddannelsen.

På dette tidspunkt skal eleverne blandt andet kende til logistik og kommunikation imellem produktionsenheder, manufacturing execution systems (MES), cloud baseret datatilgang, fleksibel produktion, tilstandsbaseret vedligehold med mere.

I CP Lab bruges et antal projekt-arbejdsstationer til at skabe et realistisk produktionssystem som cirkulerer produktpaletter. Plastafdelingen har i sommers investeret i ny Arburg sprøjtestøbemaskine med robot og følgeudstyr.

- Således har vi nu 12 nyere sprøjtestøbemaskiner og fremadrettet udskifter vi maskinerne til alle at være med robotudstyr, siger Allan Rasmussen.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.142