Genanvendelse af vandrør nomineret til pris
Aage Vestergaard Larsen A/S er sammen med HOFOR og Kalundborg Forsyning nomineret til KTC´s Innovationspris 2017. Det oplyser Aage Vestergaard Larsen i en pressemeddelelse.
De tre aktører har i tæt samarbejde udarbejdet - og både praktisk og økonomisk implementeret - en ny, miljøvenlig og økonomisk attraktiv løsning, hvor overskydende plastaffald omdannes til en ny ressource.
Nu er de tre indstillet til en pris, hvor juryen især går efter samarbejde på tværs af den private og offentlige sektor.
Genanvendte PP-rør
Konkret handler projektet om, at Hovedstadens Forsyning, Hofor, ved renovering af vandledningsnettet oparbejder en masser rør-rester, som de har haft ønske om at bortskaffe på en miljømæssig hensynfuld måde.
Kalundborg Forsyning stod ligeledes med et overskud af rør-rester i deres virke, og sammen fik de tre udviklet en måde, hvorpå rørene indleveres til Aage Vestergaard Larsen i Mariager, hvor de granuleres og omdannes til ny råvare.
CO2-reduktion
Det betyder, at projektet skaber merværdi for borger, kommune og selskaber fordi plastaffaldet nu sælges og bliver forarbejdet til en ny råvare, hvor det før var en udgift til bortskaffelse.
Løsningen kan også implementeres i andre kommuner og kommunale selskaber. Allerede nu har ti andre kommuner og kommunale selskaber adopteret ovennævnte løsning - og flere er på vej.
Udover de økonomiske positive effekter vil løsningen også påvirke miljøet og CO2 udslippet positivt, idet hvert kilo genanvendt plast vil spare miljøet for 2,4 kg CO2. På landsplan estimeres det, at der indenfor dette område findes mere end 1.000 ton plastaffald om året - altså en mulig CO2 besparelse på flere tusinde tons årlig.
KTC innovationsprisen
Formålet med prisen er, at påskønne innovative løsninger i hele den tekniske sektor. I år er juryen på jagt efter projekter, som kan vise hvordan kommuner- og kommunale selskaber har vist nye veje til at løse én- eller flere udfordringer, til samlet gavn for samfundet.
Juryen vil gerne se eksempler på konkrete projekter, nye måder at organisere- eller strukturere samarbejdet mellem kommune- og kommunalt selskab. Juryen efterspørger eksempler på innovative processer eller -samarbejdsformer, som har skabt merværdi for kommuner, kommunale selskaber - og for samfundet som et hele.
KTC er et netværk for topchefer i den kommunaltekniske sektor og i fælleskommunale selskaber. KTC-prisen uddeles for syvende gang ved et arrangement den 26. og 27. oktober.
Juryen siger om den nomineredeEt projekt der bringer os videre i omstillingen til cirkulær økonomi, hvor affald og restprodukter er råvare og grundlag for ny produktion. Dette projekt er et bidrag til den nødvendige grønne omstilling. Netop plast er en af de store udfordringer at få genanvendt - og på globalt plan, et kæmpe problem. Ved at plastaffaldet tilføres ny værdi som råvare, vil styrke indsamlingen og genanvendelsen. Projektet skaber i høj grad merværdi og vil kunne udbredes til andre kommuner og selskaber, hvor også private aktører får udbytte og kan skabe nye forretningsmuligheder. Ydermere har projektet vist potentiale til at forbedre CO2 regnskabet. |