- Vi bliver nødt til at forholde os til det
Plastmagasinet bragte 15. september en artikel om, at der ikke findes plastikøer i verdenshavene.
Men selv om der ikke findes de meget omtalte plast-øer i verdenshavene, så er det et af de billeder af plast og plastindustri, som plastindustrien bliver konfronteret med.
- Vi bliver som industri nødt til at tage plast i havet meget seriøst, da det er en reel miljøudfordring, som heldigvis får mere og mere opmærksomhed. Plast hører ikke til i naturen, siger adm. direktør i Plastindustrien Thomas Drustrup.
- Der er enorm offentlig fokus på plast i havet og plast i naturen, og det er der god grund til. Vi skal sørge for at få plast samlet ind og genanvendt, så den ikke ender i naturen. Det er plastvirksomhederne og vi også med til på mange måder, siger han.
- Der er stadig mange danskere, der tror, at der findes de her store øer ude i verdenshavene. Det er en skam, fordi det er med til at skævvride debatten om effektive løsninger, tilføjer Thomas Drustrup.
Historier påvirker industri
Myterne om plast-øer og andre historier om, at der inden længe vil være en større mængde plastik end fisk i havene, kan trænge plastindustrien i defensiven.
- Det er en diskussion, som påvirker virksomhederne. Hvis plast får et negativt image, kan det blive sværere at rekruttere nye medarbejdere til virksomhederne, og så får folk ikke øjnene op for plastens mange gode egenskaber, siger Thomas Drustrup.
Han nævner, at Plastindustrien netop har været med til at starte Forum for cirkulær plastemballage i Danmark for at udvikle nye, grønne løsninger, der sikrer, at plasten så vidt muligt genbruges.
Men han understreger, at problemet med plast i naturen er internationalt. Fem asiatiske vækstlande, Kina, Indonesien, Filippinerne, Thailand og Vietnam skal ifølge en en artikel i tidsskriftet Science stå for 55-60 procent af alt plast-forureningen i verdenshavene. Der vil være en stor gevinst ved at sætte ind med en målrettet indsats netop i de lande.