23948sdkhjf

Den sværeste opgave ligger i husholdningsplasten

Fremtiden ligger i husstandsaffald, men der er andre frugter at plukke først, lyder det fra Aage Vestergaard Larsen.

I et helt normalt udseende industrikvarter i Mariager ligger nordens største genanvendelsesvirksomhed Aage Vestergaard Larsen A/S. Her køres årligt 15.000 tons brugt plast igennem de talrige maskiner i fabrikshallerne, og cirka 97,3 procent af plasten bliver omdannet sendt på gaden som nyt materiale.

Aage Vestergaard Larsen aftager fortrinsvist plast fra industrien, men i fremtiden er det målet, at også plastaffald fra plastforbrugende virksomheder, genbrugspladser og husholdninger skal køres til Mariager.

- De plastproducerende virksomheder i industrien ved lige præcis, hvilke typer plast, de har med at gøre, og derfor kan de levere nogle meget rene fraktioner til os, der stemmer overens med vores kvalitetskrav. Billedet er lidt mere mudret, hvis man kigger på genbrugspladserne og i husholdningerne, hvor plast er sorteret, men ligger blandet i mange slags og også er beskidt, siger Franz Cuculiza, der er administrerende direktør i Aage Vestergaard Larsen.

Vurdere arbejdsgange
For at plast skal kunne genanvendes på fabrikken i Mariager, skal den opfylde visse standarder inden for kvaliteten - blandt andet omkring typesortering og renlighed i forhold til produkt og fraktion, og det sætter aktuelt en stopper for genanvendelsen af plast fra husstande og genbrugspladser.

Men der er ved at ske en udvikling på den front. Aage Vestergaard Larsen er i gang med et projekt i samarbejde med Reno Nord uden for Aalborg, hvor husholdningsplasten bliver sorteret hos sidstnævnte og sendt til Mariager for at blive testet inden for de gældende kvalitetskrav.

- Hver gang man skal trække en fraktion ud af en mængde, så koster det en arbejdsgang, penge og energi, og det er hele tiden en afvejning, om det er værd at gøre. Men vi har lavet test i Holbæk, der så lovende ud, men billedet kan være et andet, når vi kommer op i større skala, siger Gitte Buk Larsen, der står for forretningsudvikling og marketing i virksomheden.

Teknologien er med
Aage Vestergaard Larsen har selv forsøgt at imødegå den kommende udvikling med mere kompliceret plast. De har blandt andet investeret i maskiner og teknologiske løsninger, der kan håndtere den problematiske plast, der er sat sammen af flere forskellige typer.

- Vi har fået tre nye anlæg, der kan håndtere plast, der er mere beskidt. Og det er rigtig glædeligt, at teknologien nu er så langt, at vi kan begynde med den del af plasten, vi indtil nu har måttet sige nej til, siger Franz Cuculiza.

På sigt skal anlægget håndtere husholdningsaffald. Men der er lavere hængende frugter at plukke, inden plasten fra husholdninger bliver aktuel, mener direktøren.

- I første omgang ville det give god mening at begynde med plasten fra de plastforbrugende virksomheder, genbrugspladser, og forsyninger og vente lidt endnu med plasten fra husholdningerne. På de kommunale pladser kan vi uddanne personalet til at guide de mindre virksomheder og borgerne, samt udvikle nogle metoder, der kan gøre den sortering og de fraktioner bedre. Men af en eller anden grund har vi det i Danmark med at starte der, hvor det er sværest, siger Franz Cuculiza.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.551