Virksomheder driver den cirkulære omstilling
![](https://image.nordjyske.dk/users/nordjyske/images/121251054.jpg?t%5Bstrip%5D=true&t%5Bcrop%5D%5Bwidth%5D=1776&t%5Bcrop%5D%5Bheight%5D=1184&t%5Bcrop%5D%5Bx%5D=0&t%5Bcrop%5D%5By%5D=0&t%5Bresize%5D%5Bwidth%5D=660&t%5Bresize%5D%5Bheight%5D=440&accessToken=e6583ba8527b8b2d237ab21e344ba34ab735d0476cfea46a541e24c1f675dbc6)
Det er nu tre år siden, at 16 store virksomheder og videnspartnere indgik et ambitiøst partnerskab på tværs af brancher og ekspertområder med en fælles mission: At omdanne industriens plastaffald til værdifulde og fornybare ressourcer gennem samarbejde i et banebrydende partnerskab.
Samarbejdet fik navnet Partnerskabet Cirkulær Industriplast (CIP) og består af virksomhederne Novo Nordisk A/S, Danfoss A/S, Coloplast A/S, Grundfos A/S, F&H A/S, Trebo ApS, Zirq Medical A/S, Makeen Power A/S, Crossbridge Energy A/S, Topsoe A/S, Marius Pedersen A/S, Geminor ApS, BASF A/S, Aarhus Universitet, Danmarks Tekniske Universitet og Teknologisk Institut.
Nu samles resultaterne af de tre års samarbejde om industriel genanvendelse af plast på konferencen ’Virksomheder driver den cirkulære omstilling’.
Det fortæller Søren Haack, der er seniorprojektleder på Teknologisk Institut, som arrangerer konferencen i samarbejde med Plastindustrien og Dansk Industri.
- Det har kæmpe værdi for virksomhederne, at de kan gå sammen i partnerskaber, hvor de kan gå i dialog, inspirere hinanden og tænke nyt. Det har vi gjort i CIP-partnerskabet sammen med nogle af Danmarks største virksomheder, og det er der kommet både strategiske læringer og konkrete løsninger ud af. Dem glæder vi os til at dele til konferencen, siger han.
Nøglen til cirkulær omstilling
Med konkrete eksempler - fra cirkulationspumper og termostater til insulinpenne og Margretheskåle – præsenterer konferencen innovative løsninger og strategier for fremtidens plastforbrug.
Med udgangspunkt i virksomhedsnære cases fra danske industri- og teknologivirksomheder får deltagerne indsigt i, hvordan cirkularitet inden for brugen af plast bliver til en realitet. Samtidig giver førende specialister i materialegenanvendelse deres bud på, hvordan partnerskaber kan frigøre uudnyttet potentiale og styrke virksomheders konkurrenceevne.
Det fortæller Christina Busk, miljøpolitisk chef i Plastindustrien:
- Den cirkulære omstilling er helt essentiel for fremtidens produktionsvirksomheder, hvis vi skal sikre, at jordens begrænsede ressourcer udnyttes på den bedst tænkelige måde. På konferencen vil deltagerne få mulighed for at høre om konkrete fremskridt og løsninger, der viser vejen i den rigtige retning.
Virksomheder driver den cirkulære omstilling
Hvornår: 26. februar 2025
Tidspunkt: 10.00-15.00
Hvor: Industriens Hus
H. C. Andersens Blvd. 18
1553 København
Pris: 650,-
Tilmeldingsfrist: 19. februar 2025
Partnerskaber for en cirkulær fremtid
Dagens program byder på en række spændende indlæg, der kaster lys over den cirkulære økonomi og plastens fremtid. Åbningstalen holdes af Lars Sandahl Sørensen, administrerende direktør i Dansk Industri, som understreger cirkulære løsninger som nøglen til et bæredygtigt samfund.
Herefter vil Lars Haahr Jepsen fra Teknologisk Institut introducere CIP-partnerskabet og vise, hvordan samarbejde på tværs af aktører kan skabe værdi og drive bæredygtige projekter frem. Dette tema fortsættes med en casepræsentation af Niels Otterstrøm Jensen fra Novo Nordisk og Thomas Mørch fra Zirq Solutions, der deler deres erfaringer med udviklingen af et tilbagetagnings- og genanvendelsessystem for insulinpenne – et konkret eksempel på, hvordan innovation og samarbejde kan føre til bæredygtige løsninger.
Bettina Hauge, seniorforsker ved DTU deler sammen med Søren Haack fra Teknologisk Institut erfaringer fra et treårigt samarbejde, der har fokuseret på at fremme bæredygtige løsninger inden for plastindustrien.
Praktiske råd til virksomheder
Silje Lambrechts, Investment Director hos Summa Equity, giver et indblik i, hvordan investeringer i cirkulær økonomi kan skabe økonomisk værdi og åbner for diskussionen om de økonomiske muligheder, der ligger i at satse på cirkulære løsninger.
Programmet fortsætter med praktiske råd fra Line Gry Knudsen, Dansk Industri, om, hvordan virksomheder kan komme i gang med den cirkulære rejse.
Hele konferencen ledes af Lars Trier Mogensen, en af Danmarks mest anerkendte klimamoderatorer, der med sin skarpe formidlingsevne og politiske skarpsindighed sikrer, at diskussionerne og paneldebatter om muligheder og barrierer for cirkulær økonomi forløber effektivt.
Deltag på konferencen
Skal du med til konferencen? Så tilmeld dig ved at scanne QR-koden.
Partnerskabet Cirkulær Industriplast:
Novo Nordisk A/S
Danfoss A/S
Coloplast A/S
Grundfos A/S
F&H A/S
Trebo ApS
Zirq Medical A/S
Makeen Power A/S
Crossbridge Energy A/S
Topsoe A/S
Marius Pedersen A/S
Geminor ApS
BASF A/S
Aarhus Universitet
Danmarks Tekniske Universitet
Teknologisk Institut
Projektet er delvist støttet af Miljøteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram under Miljøministeriet.
Artiklen er oprindeligt udgivet af brancheforeningen Plastindustrien i Magasinet Plastforum 7. februar 2025.