23948sdkhjf

MUDP-millioner på vej til Mariager: 10 partnere på vigtig mission

Genanvendelsesvirksomheden Aage Vestergaard Larsen (AVL) er af Miljø- og Ligestillingsministeriet tildelt 10 millioner kroner i støtte til et treårigt MUDP-projekt, der har til hovedformål at etablere og demonstrere fuldskalaløsninger for cirkulær genanvendelse af fødevareemballage i hård plast fra husstandsindsamlet plast. 

Projektets endelige mål er at omdanne husstandsfraktionen til nye fødevareemballage, hvilket hverken er en nem eller en ny opgave i AVL-regi. 

Det fortæller AVL's adm. direktør, Franz Cuculiza til Plastforum.

- Vi begyndte i 2013 at tage de første skridt mod at lave vaske- og sorteringsanlæg, så foreløbig er det en rejse, der har taget mere end 10 år, siger Franz Cuculiza.

Vejen mod at producere genanvendt plast til for eksempel nye yoghurtbægre og ny smøremballage er brolagt med tunge forhindringer, siger han.

- Det er nærmest umuligt grundet den EU-lovgivning, som kræver sporbarhed som sikring for, at plasten tidligere med 100 procent sikkerhed har været brugt til fødevareemballage. Derudover mangler vi teknologi til at udsortere den husstandsindsamlede plast til fødevareemballage i én fraktion. Og til sidst mangler vi større effektivitet i rense- og vaskeprocessen, siger Franz Cuculiza.

AVL skal over de kommende tre år løse de tre udfordringer sammen med ni udvalgte samarbejdspartnere. I 2025-2027 skal i alt ti virksomheder, der repræsenterer hele værdikæden, samarbejde om en fuldskalaløsning. 

AVL vil pt ikke oplyse om projektets øvrige partnere. Franz Cuculiza vil dog gerne afsløre, at samarbejdspartnerne mødes i begyndelsen af det nye år.

- Der er tale om et værdikædesamarbejde, som vi er klar til at løfte sløret for, så snart vi har haft det første møde, siger direktøren.

MUDP, der står for Miljøteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram, tildeler i 2024 støtte til 38 ansøgere. 97 projekter har søgt om tilskud.

Budgettet på AVL's projekt er på 19 millioner kroner og selv beskriver de projektet således:

"Gennem et tæt samarbejde mellem nøgleaktører i hele værdikæden vil projektet udvikle og demonstrere avancerede teknologier til sortering, genanvendelse og emballagedesign. Dette muliggør en årlig genanvendelse af 30.000 tom plastaffald i polyethylen (HDPE) og polypropylen (PP), hvilket giver en besparelse på 44.200 ton olieækvivalenter årligt svarende til en reduktion på 92 procent sammenlignet med produktionen af virgin plast," skriver Aage Vestergard Larsen i projektansøgningen og tilføjer, at projektets løsninger vil bidrage væsentligt til implementeringen af en cirkulær plastøkonomi i Danmark.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.543