23948sdkhjf

Ekschefs sag om spionage mod Velux er udskudt igen-igen

I 2020 fik ekschef hos Velux dom for industrispionage. Sag skulle begynde i efteråret, men er udskudt igen

- Jeg har aldrig stjålet, videregivet eller tilbudt fortrolig information til nogen som helst, sagde en tidligere chef hos Velux, da en straffesag mod ham skulle begynde i 2020.

Trods den klare udmelding blev han i byretten idømt to års fængsel for industrispionage, hvilket han ankede.

Efter flere udsættelser skulle ankesagen endelig indledes i Østre Landsret dette efterår. Men heller ikke denne gang lykkedes det.

På grund af sygdom hos den ene af de to tiltalte er sagen annulleret og skal berammes på ny. Det oplyser Østre Landsret til Ritzau.

Den tidligere chef i Velux blev i Retten i Helsingør dømt for at forsøge at sælge hemmeligheder om sin arbejdsplads til den polske ærkerival Fakro. Begge firmaer er blandt de førende på markedet for ovenlysvinduer.

Også en tysk erhvervsmand sad på anklagebænken.

Byretten slog fast, at de begge havde forsøgt at sælge fortrolige oplysninger om Velux til Fakro for et betydeligt beløb. Den tyske erhvervsmand holdt møde med Fakro, mens Velux-chefen skaffede oplysninger.

Den tiltalte tidligere Velux-chef havde på et tidligt tidspunkt i sagen først tilstået, men det blev ændret til en nægtelse med en forklaring om, at han ønskede kontakt med Fakro for muligvis at få et job på et tidspunkt.

Byretten fandt de to tiltaltes forklaringer "utroværdige", og erhvervsmandens var desuden "til dels usammenhængende."

Et centralt dokument i sagen har været en form for tilbudsliste, som Velux-chefen lavede med informationer om Velux, som han var i besiddelse af eller kunne skaffe efter behov.

Velux-koncernens daværende økonomidirektør, Peter Bang, fortalte i byretten, at Velux' tab ville udgøre mindst fem milliarder kroner, hvis samtlige oplysninger kom i hænderne på en konkurrent.

Af den grund, samt at den tiltalte ekschef havde en betroet stilling, blev ekschefen dømt efter særligt skærpende omstændigheder.

I forhold til straffen skelede retten i december 2020 i formildende retning til, at sagen allerede der havde været fire et halvt år undervejs.

Trods erhvervsmandens involvering blev sagen imod ham afvist af byretten, som sagde, at der ikke er dansk straffemyndighed i forhold til de handlinger, som han har foretaget.

Erhvervsmanden er tysk statsborger og bor i Tyskland. Der kom i byretten ingen oplysninger frem om, at han skulle have forladt Tyskland under sin deltagelse.

Med den seneste udsættelse kommer der til at gå mange år, fra den påståede forbrydelse fandt sted, til der sættes et endeligt punktum.

Oprindeligt blev ankesagen berammet til 2022, hvilket senere blev ændret til efteråret 2023. Men her stod sygdom hos en af de tiltalte i vejen for, at sagen kunne indledes, hvorfor den skulle berammes på ny.

Fem nye dage blev plottet i landsrettens kalender med start i september i år, men heller ikke denne gang kunne sagen gennemføres. Også grundet sygdom.

Dermed skal Østre Landsret igen finde nye datoer til straffesagen. Det er uvist, hvornår den kan komme for.

De to tiltalte, der er mellem 60 og 70 år, er beskyttet af et navneforbud, der forhindrer pressen i at beskrive dem nærmere. Det gælder, til ankesagen er afgjort.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079