Dansk-norsk samarbejde vil genanvende vindmøllevinger
Den norske specialist i genanvendelse af kompositaffald, Gjenkraft, og det danske firma Kingo Wind har etableret et nyt joint venture med henblik på at drive en bæredygtig løsning til genanvendelse af udtjente vindmøllevinger.
Samarbejdet, kaldet Recomp Nordic, vil etablere et forarbejdningscenter for kompositmaterialer i Silkeborg, hvor udtjente vindmøllevinger omdannes til affaldsstrømme, klar til genanvendelse. Recomp Nordic vil tilbyde en skalerbar løsning, der kan understøtte det stigende behov for effektiv og bæredygtig genanvendelse af vindmøllevinger.
En vision for cirkularitet og bæredygtighed
Kingo Wind har siden sin lancering sat fokus på cirkularitet inden for markedet for nedtagning af vindmøller. Visionen er at sikre, at alle materialer fra nedtagning af vindmøller genbruges eller genanvendes på den mest miljøvenlige måde.
- Vi er meget glade for at kunne annoncere dette joint venture med Gjenkraft, udtaler Michael Kamstrup Søndergaard, CEO for Kingo Wind.
- Recomp Nordic repræsenterer et betydeligt skridt fremad i vores mission om at fremme cirkularitet og bæredygtighed inden for vindindustrien. Sammen kan vi tilbyde en regulær bæredygtig og skalerbar løsning til genanvendelse af vindmøllevinger, fortsætter han.
Fremme af den grønne omstilling
Gjenkraft understreger vigtigheden af en cirkulær økonomi og at omdanne kompositaffald fra vindmøller til værdifulde ressourcer gennem selskabets avancerede termiske behandlingsteknologi. Væsentlige materialer som glas- og kulfibre samt syntetiske brændstoffer udvindes til genanvendelse.
- Dette samarbejde er en milepæl for Gjenkraft og vores stræben efter en grønnere fremtid, udtaler Marcin Rusin, CEO for Gjenkraft.
- Recomp Nordic vil ikke blot forbedre vores evne til at håndtere kompositaffald bæredygtigt, men også sætte nye standarder for cirkulær økonomi inden for vindindustrien.
Opskalering
Gjenkrafts pilotanlæg for termisk behandling er allerede i drift. Ved indgangen til 2025 forventes det første skridt mod et anlæg i industriel skala at være fuldført med en kapacitet på cirka 1.000 tons årligt. I 2027 vil anlæggets kapacitet blive udvidet til cirka 20.000 tons årligt.
Efter 2027 vil parterne sigte mod en fuldskala europæisk ekspansion med genanvendelsesanlæg og forarbejdningscentre for kompositmaterialer spredt ud over det europæiske marked.
- Dette joint venture repræsenterer et betydeligt skridt mod en grønnere fremtid, siger Michael Kamstrup Søndergaard.
- Ved at kombinere vores ekspertise og ressourcer er vi overbeviste om, at Recomp Nordic vil sætte en ny standard for bæredygtig håndtering af kompositaffald – og over tid ikke nødvendigvis begrænset til vindindustrien alene.