23948sdkhjf

Ucomposites giver glasfiberaffald nyt liv

Ucomposites på Bogø genanvender glasfiberaffald fra blandt andet vindmølleindustrien. Virksomheden, der er et af Plastindustriens nyeste medlemmer, har i 2023 udvidet med en fabrik i Portugal, og direktør Jakob Grymer Tholstrup har ambitioner om at åbne afdelinger i flere andre lande

Ideen er simpel og bidrager med en stor CO2-besparelse. Ucomposites har specialiseret sig i at hjælpe danske og udenlandske virksomheder med at genanvende glasfiberproduktionsaffald, der ellers ville være blevet kasseret. Materialet kommer især fra produktion af vindmøllevinger, forklarer direktør Jakob Grymer Tholstrup.

- Vi fandt ud af, at der var en masse fraskær, som bare blev smidt på deponi. Det, syntes vi, var synd, forklarer han.

I dag sender store dele af den europæiske vindmølleindustri sit glasfiberproduktionsaffald til Ucomposites, som hjælper med at give materialet et nyt liv. Virksomheden behandler blandt andet glasfiberaffaldet ved at klippe og ”åbne” materialet, og rive glasfibermåtterne fra hinanden, så man får såkaldte ”chopped fibers”. De løse fibre kan virksomheder anvende i nye produkter som alternativ til jomfruelige glasfibre.

- Vi kan løse problemet med glasfiberaffald for danske virksomheder, hvis affaldet er tørt, og så længe det ikke er blandet sammen med for eksempel resin, siger Jakob Grymer Tholstrup.

Glasfiber fra Ucomposites bliver blandt andet brugt til fiberforstærkning af materialer til især bilindustrien. For eksempel såkaldt glass fiber reinforced plastics i undervogne, skærme, bagagerum eller hattehylder samt til for eksempel forstærkning af gipsplader i byggeindustrien.

Ny metode

Forløberen for Ucomposites var en trading-virksomhed, der sendte fraskær af glasfibermateriale til bådindustrien i Sydafrika. Men det var en udfordring at levere tilstrækkelige mængder. Derfor gennemførte Jakob Grymer Tholstrup en nødvendig omjustering af forretningsstrategien.

Efter to-tre års omhyggelige undersøgelser besluttede man sig for en helt anden forretningstilgang. Glasfiberaffaldet blev nu skåret i endnu mindre stykker, fibrene blev skilt ad, og man fik også investorer med om bord.

- Vi brugte to-tre år på at undersøge mulighederne blandt andet ved at mødes med producenter og andre mulige samarbejdspartnere. Vi kendte ikke meget til materialet og var nødt til at opbygge en masse viden. Vi lavede blandt andet nogle tests i Frankrig og fandt ud af, at vi godt kunne bruge materialet til noget, som vi måske kunne tage penge for, forklarer Jakob Grymer Tholstrup.

Da ingen havde gjort noget lignende før, måtte virksomheden selv bygge produktionen op fra grunden blandt andet ved at sammenbygge maskiner fra andre industrier. Det tog ifølge Jakob Grymer Tholstrup flere år at få det til at virke optimalt.

I dag står Ucomposites som en frontløber inden for genanvendelse af glasfiber, og deres unikke tilgang har skaffet dem patenter i både Europa, Kina og USA. Virksomheden har netop udvidet sine operationer til Portugal, hvor man åbnede en fabrik i januar 2023.

- Portugal har givet os blod på tanden til at ekspandere mere. Vi er allerede i gang på det amerikanske marked og har både kunder og leverandører derovre, siger Jakob Grymer Tholstrup og fortæller, at virksomheden har ambitiøse planer om at etablere én ny fabrik hvert år. Han forventer blandt andet, at Tyrkiet bliver et vigtigt marked for virksomheden i fremtiden.

En simpel proces

Foruden vindmølleindustrien er Ucomposites i stigende grad begyndt at indsamle glasfiberaffald fra andre virksomheder. Dog i meget mindre mængder.

- Men vi er faktisk rigtig glade for små leverandører. I hele Europa. Jo flere leverandører vi har, jo større sikkerhed har vi for vores forretningsmodel. For vi er meget sårbare, når nogle af de store vindmølleproducenter lukker eller flytter til udlandet, siger Jakob Grymer Tholstrup.

Han fortæller, at markedet har ændret sig meget, siden virksomheden startede. Mere på leverandørsiden end på kundesiden.

- Dengang vi startede, havde LM Windpower fire fabrikker i Danmark. Siemens havde to. Suzlon (indisk vindmølleproducent, red.) var her også. Enercon havde tre fabrikker i Nordtyskland. Og Vestas havde fabrikken i Vestjylland. Det er i dag reduceret til, at der kun er Vestas i Nakskov og Siemens i Aalborg tilbage. Så fra at det danske marked var førende, så er vi gået til, at det mest er noget, vi går og snakker om. Det er også derfor, vi starter op i blandt andet Portugal.

Stor CO2-besparelse

Ved at genanvende glasfiberaffald bidrager Ucomposites til en markant reduktion i CO2-udledning sammenlignet med produktionen af ny glasfiber. Produktionen af 1 ton glasfiber udleder cirka 1.9 ton CO2. Til sammenligning bruger Ucomposites 60 kg CO2 til at producere 1 ton recycled glasfiber. Det er inklusiv transport fra leverandørerne.

- Der er en stor CO2-besparelse for dem, der bruger vores materiale fremfor at købe nye virgine fibre. Den besparelse skal vi være bedre til at synliggøre. For det er trods alt lidt nemmere at bruge virgint materiale, der er helt ensartet og homogent sammenlignet med vores, hvor der kan være nogle små variationer. Selvom vi gør, alt hvad vi kan for at lave det så homogent som muligt, siger Jakob Grymer Tholstrup.

Siden begyndelsen i 2010 har Ucomposites oplevet en stigende efterspørgsel, og på trods af at genanvendte glasfibre stadig er billigere end nyt materiale, er han overbevist om, at markedet vil udvikle sig og priserne ændre sig i fremtiden.

- I starten turde vi jo næsten ikke fortælle vores brugere, at det var genanvendt. De forventede ofte, at det var halv pris eller endnu mindre, og at kvaliteten var dårligere. Og det er jo ikke tilfældet. Vi synes jo, vi kommer med noget, som virgine glasfibre ikke gør. Det er en CO2-besparelse til virksomhedernes miljøregnskab. Så hvis de begynder at se det som noget aktivt og indarbejde det i deres LCA’er, så er der en reel værdi at hente, siger han.

Artiklen er oprindeligt bragt som en del af Plastindustriens sider i Magasinet Plastform, 9. februar 2024.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062