23948sdkhjf

SLUT: EU enige om forbud

Engangsemballager i caféer og restauranter i EU er slut fra 2030. - LCA'er taler deres klare sprog: Brug genbrugelig emballage på eksempelvis burgerrestauranter, siger Plastindustrien

EU har mandag aften landet aftale om et forbud mod engangsemballage i restaurationer.

Fra 2030 vil det derfor ikke længere være muligt at få sin burger serveret i en papæske eller sin sodavand i et plastbæger, der bagefter smides ud.

Den foreløbige aftale er sendt ud via en pressemeddelelse fra Europa-Parlamentet her til aften.

Aftalen kommer i kølvandet på aktive ønsker fra et stort antal NGO'er, der i et brev til EU-politikerne fornylig netop plæderede for at forbyde engangsemballage i restaurationer som McDonald's og Burger King.

Brevet er blandt andet underskrevet af den danske NGO Plastic Change.

Den danske brancheforening Plastindustrien er ikke uenige i EU's aftale.

Til Plastforum siger miljøpolitisk chef, Christina Busk:

- De livscyklusanalyser, der er lavet af EU Kommissionen, viser et klart billede af, at det på eksempelvis fastfood-restauranter bedre kan betale sig at anvende genbrugsemballager, som bruges flere gange og rengøres end engangsemballager, som der oftest anvendes i dag. Særligt hvis man som gæst spiser på selve fastfood-restauranten. Eksempelvis på en burgerrestaurant, hvor der med fordel kan anvendes en genbrugskop af PP frem for en engangskop i pap og plast, siger hun.

Samtidig siger Christina Busk, at man i brancheforeningen er glade for, at der nu kommer en ensartet lovgivning i hele Europa på området. 

- Det er positivt, at der kommer mere fokus på, at det kan betale sig at genbruge nogle emballager, bruge mere genanvendt plast og designe emballagerne til genanvendelse. Det er også noget, som vi har arbejdet for med vores designguide for emballager, siger hun.

Der skal bruges mere vand

Aftalen vil utvivlsomt betyde økonomiske udgifter for restaurationsbranchen. Til Ritzau siger Mikal Holt Jensen, miljøchef i brancheorganisationen Horesta:

- Der skal bruges mere vand, og der skal bruges flere mandetimer, hvis man skal gøre det her, siger han.

I aftalen indgår også forbud mod specifikke indpakninger i engangsplast. Det gælder blandt andet uforarbejdede friske grøntsager og plastindpakning af kufferter i lufthavne. Derudover forbydes farlige kemikalier som PFAS i fødevareemballage.

Ifølge Ritzau skal aftalen om en europæisk emballageforordning formelt set stemmes endeligt igennem i Europa-Parlamentet og Ministerrådetrådet, før den træder igennem. Det ventes at ske inden sommeren i år.

I aftalen indgår også forbud mod specifikke indpakninger i engangsplast. Det gælder blandt andet uforarbejdede friske grøntsager og plastindpakning af kufferter i lufthavne.

Øvrige reaktioner

Dansk Industris miljøpolitiske chef, Karin Klitgaard, kalder aftalen for en stor sejr for miljøet. Til Ritzau siger hun:

- Forordningen vil fremme udviklingen af nye emballagetyper og materialer – herunder brugen af genanvendte materialer. I Europa bruger vi mange ressourcer, og vi producerer meget affald, så forordningen kan virkelig flytte noget, siger hun i en skriftlig kommentar.

Også hos Dansk Erhverv ser man gode takter med den nye forordning.

Chefkonsulent Andreas Hastrup Clemmesen siger i en skriftlig kommentar, at materialeproducenter og store aktører nu skal på banen for at vise vejen i forhold til udvikling af ny emballage.

- Vi skal gøre det til det nemme og billige valg at vælge de grønne emballageløsninger, siger han.

Kilde: Ritzau

Artiklen er en del af temaet EU's Emballageforordning.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078