Forskere har udviklet et enzym, der kan nedbryde plast
Et forskerteam på Institut for Materialer og Produktion på Aalborg Universitet har udviklet et enzym, som kan nedbryde plast af typen polykarbonat, så det kan genbruges og anvendes til at producere plast igen.
Og det er ifølge lektor fra Institut for Materialer og Produktion Evamaria Petersen meget mere klimavenligt end at bruge den kemiske proces, man bruger i dag.
- Ved en kemisk nedbrydning bruger man meget mere energi og en meget høj temperatur på omkring 300 grader, hvorimod man bruger omkring 70 grader til at nedbryde plast ved at bruge enzymer, siger hun.
Årsagen til den høje varme ved den kemiske proces er, at strukturen i plast skal ændre sig, så den bliver mindre hård.
Og derfor er koden til en biologisk nedbrydning af plast ifølge Evamaria Petersen, at temperaturen er høj, og at enzymerne kan klare sig på trods af varmen.
Polykarbonat findes i mange hverdagsprodukter. Eksempelvis er plastflasker, haveredskaber og husholdningsvarer ofte baseret på polykarbonat.
Alene i 2022 var forbruget anslået til 4,51 millioner tons på verdensplan.
Men for at enzymer kan erstatte den kemiske nedbrydningsproces i fremtiden, vil det kræve en del flere timer i laboratoriet.
- Det er indtil videre en prototype, vi har udviklet, fordi den i en teknisk proces er for langsom til at nedbryde plast.
- Men vi er i gang med at videreudvikle på det, så processen bliver hurtigere, siger Evamaria Petersen.
Derudover udvikler forskerteamet modeller til enzymer, der også kan nedbryde andre former for plast, så det kan genanvendes.
Polykarbonat har indtil videre været betragtet som ikke-nedbrydelig og derfor som at være skadelig for Jorden.
Men den nye nedbrydningsmetode kan være løsningen på en grønnere måde at nedbryde plast i fremtiden, så det kan anvendes til genbrug.