23948sdkhjf

Danske ingeniører omdanner plast til olie med banebrydende fabriksteknologi

Automationsvirksomheden Au2mate har hjulpet Makeen Envirotech med at opføre et større fabriksanlæg, der skal omdanne plastaffald til olie

Hvert år producerer danskerne millioner af tons returplast, der indsamles via kommunale ordninger og herefter genanvendes i det omfang, det er muligt. Cirka halvdelen af den indsamlede returplast kan genanvendes til fremstilling af ny plast, mens den anden halvdel desværre ikke kan genanvendes og må kasseres.

Det drejer sig om forskellige polymere plasttyper, typisk tynde plastfolier, der er limet sammen af flere forskellige slags plast. Disse ikke-genanvendelige plasttyper sorteres fra i store sorteringsanlæg og brændes herefter i forbrændingsanlæg.

Men kreative ingeniører i Makeen Energy har udviklet en ny metode til at omdanne den ikke-genanvendelige plast til et nyt olieprodukt, der efterfølgende kan bruges til fremstilling af helt ny plast.

Makeen Energy er netop i gang med at opføre en fabrik ved Randers til formålet. Omdannelsen til ny olie sker i en lang række komplicerede processer, og hele produktionen skal automatiseres, overvåges og styres helt ned til de mindste detaljer.

Komplet automationsanlæg

Makeen har ikke selv indgående kendskab til udvikling af ny procesautomation, og derfor henvendte Makeen sig til automationseksperterne fra Au2mate, der herefter påtog sig opgaven med at udvikle et komplet automationssystem til fabrikken.

- Sagen er jo den, at vi skulle automatisere et nyudviklet pyrolyse/olieprocesanlæg, og da Au2mate har stor erfaring med automatisering af procesanlæg inden for blandt andet mejeriindustrien, kontaktede vi Au2mate, siger Jens Christian Neimann-Platz, der er head of group project engineering hos Makeen Envirotech, og fortsætter:

- Samtidig er Au2mate et stort og velrenommeret firma, der har erfaring med at automatisere komplekse procesanlæg, og er globalt repræsenteret, så var Au2mate et godt bud på en kompetent automationspartner til vores nye fabrik og vækstambitioner.

Jens Christian Neimann-Platz fortæller ligeledes, at han også lagde vægt på, at Au2mate har stor erfaring med opbygning af aktive Scada-systemer og ligeledes har både PLC- og Scada-softwareprogrammører blandt sine ansatte.

Automation fra A til Z

Au2mate har designet og leveret hele fabrikkens IT-struktur og efterfølgende implementeret denne i produktionsanlægget. Således har Au2mate været med i automationsprocessen lige fra planlægningsfasen og har haft 10 mand beskæftiget i det store automationsprojekt, der nu har varet i godt 2½ år og er ved at nærme sig sin afslutning.

Makeen Energy har udviklet helt nye maskiner, som Au2mate efterfølgende har lavet styringer til – og integreret de mange maskinstyringer i et samlet og overordnet styringssystem.

- Vi har haft et tæt parløb med Makeen – helt fra designfasen og til den endelige systemintegration og de efterfølgende testkørsler, fortæller Lars Linnet, der er divisional director sales hos Au2mate.

Han fortsætter:

- Vi har også været inde over rådgivning med hensyn til valg af software og hardware i fabrikken. Og sidst men ikke mindst har vi haft en finger med i spillet med hensyn til IT-sikkerhed. Her er det vigtigt at vælge den rigtige arkitektur og hardware. IT-sikkerhed er et vigtigt issue i en så stor fabrik. Hvis IT-sikkerheden underprioriteres, kan man risikere, at uvedkommende personer trænger ind i fabrikkens IT-system og lægger hele produktionen ned - og eventuelt i den forbindelse kræver en større løsesum.

Makeen Energy forventer at oprette flere nye fabrikker i Danmark og forskellige andre lande. Men nu skal den første fabrik her i Danmark lige køres ind. På basis af disse erfaringer kan Makeen så etablere nye fabrikker rundt omkring i verden.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109