23948sdkhjf

Ny opfindelse kan hjælpe vindindustrien med at genanvende glasfiber

Ingeniørhuset Frecon i Horsens har taget patent på en ny opfindelse: Et flydende fundament til offshore vindmøller med pontoner af genanvendt glasfiber.

Flydefundamentet er designet til store offshore vindmøller og tiltænkt havdybder fra 60 meter og opefter, hvor for eksempel monopælefundamenter ikke kan anvendes. Det giver lande med store havdybder mulighed for at høste vindenergi. Samtidig er fundamentet relativt skånsomt mod havbunden, idet der ikke skal piloteres, men blot støbes betonfundament til forankring på havbunden. Konceptet er tilmed skalerbart og skabt til møller på 15+ MW.

Patentet der allerede er tildelt i Danmark, har fået positiv tilbagemelding på ansøgningen om internationalt patent også. Her er det vurderet høj på parametrene ”Inventive Steps” samt ”Industrial Applicability”.

- Vi er meget begejstrede og stolte over vores innovationskompetencer. Flydefundamentets pontoner i genanvendt glasfiber har stort potentiale til at bidrage til at genanvende udtjente møllevinger, frem for blot at sende dem på deponi. Vi håber nu at finde en samarbejdspartner, vi kan videreudvikle patentet sammen med, som er lige så begejstrede for det, som vi er, fortæller Ida Rasmussen, der er administrerende direktør i Frecon, i en pressemeddelelse.

Konstruktionen der består af en ramme af forspændt beton og tre pontoner af genanvendt glasfiber, sikrer den nødvendige opdrift til det flydende fundament. Det modulopbyggede design er skabt, så fundamentet kan støbes og samles lokalt, hvilket giver mulighed for lokale arbejdspladser og samtidig mindsker behovet for transport.

Skabt ud af en frustration

Ideen om et flydende fundament opstod som en stigende frustration over udtjente vindmøllevingers skæbne for eksempel som nedgravede eller afbrændte. Frederik Rytter der er medstifter og medejer af Frecon tænkte, at der måtte være en måde, hvorpå man kunne genanvende det stærke glasfibermateriale, og bibeholde dets styrke bedst muligt. Han gik samtidig og bryggede på ideen om et nyt koncept til flydefundamenter, der giver flere lande mulighed for at høste vindenergi.

- Ideen med at genanvende glasfiber fra vindmøllevinger opstod, fordi de opadgående tanke i flydefundamentet skulle være i et let materiale. Derfor kom ideen, at de måtte kunne laves med et glasfibergranulat, hvis man kunne sortere og genstøbe materialet korrekt, forklarer Frederik Rytter, og fortsætter:

- Manglen på genanvendelsesmuligheder for glasfiber har været en udfordring i mange år. Glasfiber er et godt og stærkt materiale, der tåler en masse belastning og ikke forgår så let. Vi begyndte derfor at undersøge, hvordan vi kunne give vores bud på genanvendelse af materialet, for i takt med at møllevinger skiftes ud, vokser udfordringen med håndteringen af de udtjente vinger.

Glasfiber har mange egenskaber, der gør det til et attraktivt materiale at genstøbe. Særligt dets styrke er gennemtestet offshore - såvel i vind- som i skibsindustrien. Med det flydende fundament af genanvendt glasfiber, er der potentiale til at forlænge levetiden af de eksistere materialer i 25-30 år, forklarer Frederik Rytter.

Hos Frecon har man allerede eksperimenteret med små prototypetests for fremstillingsmetoden for genanvendelsen af glasfiber og set gode resultater. Nu ser man frem til at arbejde videre med patentet for det flydende fundament og udfolde dets fulde potentiale.

Se nøgletal for:
Læs mere om: vindmøller plast
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.156