23948sdkhjf

Her er vinderen af Plastprisen 2023

Plastdagen i Industriens Hus har været under afvikling hele dagen i dag torsdag og som traditionen byder, sluttes dagen af med afsløring af vinderen af Plastprisen 2023.

Det er i år projektsamarbejdet Cetec (Circular Economy for Thermosets Epoxy Composites), der løber af med prisen. Cetec har netop fået overrakt prisen på scenen i Industriens Hus.  

- Vi er utrolig stolte af at modtage Plastprisen 2023. Ikke mindst fordi, det er kolleger og samarbejdspartnere fra den danske plastbranche, der har stemt. Det viser, at vi er på vej i den rigtige retning. Genanvendelse af vindmøllevinger er et område som vi skal finde løsninger på i fremtiden, og det kan den her pris forhåbentlig være med til at skabe opmærksomhed om, siger Søren Haack, projektleder for CETEC.

Foruden CETEC var Dantoy, RC Plast, Aarhus Kommune og Guido Tosello fra DTU nomineret til årets plastpris.

Komposit spiller en vigtig rolle

- CETEC-samarbejdet er et godt eksempel på de udfordringer, der kan løses, når industrien og forskningen arbejder tæt sammen. Kompositmaterialer spiller en væsentlig rolle i den grønne omstilling og har en kæmpe værdi mange steder i samfundet. Derfor er det også positivt, når vi begynder at se løsninger på nogle af de udfordringer, som vi ved, der er med genanvendelse af kompositter, siger administrerende direktør i Plastindustrien, Thomas Drustrup.

Cetec er et projektsamarbejde mellem Aarhus Universitet, Vestas, Olin og Teknologisk Institut, som har udviklet en metode til genanvendelse af vindmøllevinger. I metoden adskilles eksisterede vindmøllevinger, og epoxy-resinen udvindes fra kompositmaterialet. Efterfølgende kan resinen dekonstrueres og de kemiske ”byggeklodser” kan genudvindes og anvendes til produktion af ny epoxy i produktionen af nye vindmøllevinger. 

Forventningen er, at teknologien også kan bruges til at skabe øget cirkularitet i en lang række andre forbrugerprodukter.

I år var også professor Guido Tosello, RC Plast, Aarhus Kommune og dantoy nomineret til prisen.

Om Plastprisen

Plastprisen blev uddelt første gang 1987.

Alle kan indstille en potentiel prismodtager. 

For at komme i betragtning til Plastprisen skal man have vist succesfulde veje til at fastholde og udvikle plastproduktion i Danmark, fremmet kendskabet til plastens muligheder, demonstreret innovative måder at bruge eller producere plast på, påtaget sig et ekstra socialt, uddannelses- og / eller miljømæssigt ansvar og bidraget til at løfte øvrige dele af den danske plastbranche.

Af de indstillede kandidater udpeger en jury op til fem nominerede. Dernæst er det op til både Plastindustriens medlemmer og en ekstern jury at kåre vinderen.

Juryen bestod i år af Sine Beuse Fauerby, politisk chefkonsulent i IDA, Linea Søgaard-Lidell, medlem af Folketinget for Venstre og Peter Trillingsgaard, direktør i DI Produktion, der desuden har en fortid i LEGO og Grundfos.

Kilde: Plast.dk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.067